Prvi kilometri autoputa Banjaluka - Prijedor za dvije godine

Anita Janković-Rečević
Prvi kilometri autoputa Banjaluka - Prijedor za dvije godine

Banjaluka - Izgradnja autoputa od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42 kilometra trebalo bi da počne za dvije godine, a do tada mora biti završena eksproprijacija zemljišta i izrađen glavni projekat.

Predviđeno je to Ugovorom o koncesiji za izgradnju ove dionice autoputa Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, koji su juče u Banjaluci potpisali ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni direktor privrednog društva “SDHS-CSI BH”, koje je predstavništvo kineske kompanije “Čajna Šandong internešenel ekonomik end tehnikal korporejšn grup”, Jang Sju.

Vrijednost ugovorenog projekta je 297 miliona evra, a predviđeno je da na dionici od Banjaluke do Prijedora bude izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, sa tri petlje i infrastrukturom za zatvoreni sistem naplate putarine.

Trninić je rekao da je ugovor rezultat trogodišnjih pregovora te da je rok za izgradnju pet godina. Dodao je da je koncesija potpisana na 33 godine, te da će kineska kompanija projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa, a Srpska će Kinezima za raspoloživost plaćati 32,5 miliona evra godišnje.

- Kreditna sredstva kineskim partnerima biće vraćana od prikupljenih putarina, s tim da će Srpska namiriti razliku ukoliko to ne bude dovoljno. Sigurno da iznos prikupljen od putarina na početku neće biti dovoljan za cijelu ratu, ali predviđamo da poslije deset godina hoće - rekao je Trninić.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora kompanije “Čajna Šandong internešenel” Men Jang rekao je da je ovo prvi projekat na Balkanu i šire po modelu koncesije.

- Mislim da će ovo biti primjer dobre saradnje na obostranu korist. Ispred nas su dvogodišnji pripremni radovi i tri godine izgradnje, a mi ćemo učiniti sve da taj rok skratimo - rekao je Jang.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je istakao da je ovo veoma značajno za Srpsku jer izgradnja autoputa, čiji će jedan krak ići ka Dubici i Gradini kao brzi put, otvara nove perspektive RS.

- Niko prije deset godina nije razmišljao da Srpska ima autoputeve, a danas imamo 106 kilometara - istakao je Dodik.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da Prijedor već dugo čeka ovakav projekat, navodeći da će ova investicija omogućiti dalji razvoj grada, kompletne regije, Srpske i BiH. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednica RS Željka Cvijanović, mandatar za sastav nove vlade Radovan Višković, predstavnici Ambasade Kine u BiH i drugi.

Novi projekti

Dodik je najavio da na proljeće počinju radovi na dionici autoputa na koridoru 5C, od entitetske granice kod Doboja do Johovca.

- Do polovine sljedeće godine moramo da ugovorimo dionicu od Johovca prema Modriči i Brčkom sa namjerom da što prije izađemo na rijeku Drinu i spojimo se sa putnom mrežom Srbije - rekao je Dodik i dodao da je u planu i izgradnja dionice autoputa od Vardišta u Srbiji do Pala, kao i brzog puta od Zvornika prema Milićima i Vlasenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana