Први километри аутопута Бањалука - Приједор за двије године

Анита Јанковић-Речевић
Први километри аутопута Бањалука - Приједор за двије године

Бањалука - Изградња аутопута од Бањалуке до Приједора у дужини од 42 километра требало би да почне за двије године, а до тада мора бити завршена експропријација земљишта и израђен главни пројекат.

Предвиђено је то Уговором о концесији за изградњу ове дионице аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град, који су јуче у Бањалуци потписали министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић и генерални директор привредног друштва “СДХС-ЦСИ БХ”, које је представништво кинеске компаније “Чајна Шандонг интернешенел економик енд техникал корпорејшн груп”, Јанг Сју.

Вриједност уговореног пројекта је 297 милиона евра, а предвиђено је да на дионици од Бањалуке до Приједора буде изграђено седам тунела и 35 мостова, са три петље и инфраструктуром за затворени систем наплате путарине.

Трнинић је рекао да је уговор резултат трогодишњих преговора те да је рок за изградњу пет година. Додао је да је концесија потписана на 33 године, те да ће кинеска компанија пројектовати, изградити, управљати, одржавати и финансирати изградњу аутопута, а Српска ће Кинезима за расположивост плаћати 32,5 милиона евра годишње.

- Кредитна средства кинеским партнерима биће враћана од прикупљених путарина, с тим да ће Српска намирити разлику уколико то не буде довољно. Сигурно да износ прикупљен од путарина на почетку неће бити довољан за цијелу рату, али предвиђамо да послије десет година хоће - рекао је Трнинић.

Замјеник предсједника Управног одбора компаније “Чајна Шандонг интернешенел” Мен Јанг рекао је да је ово први пројекат на Балкану и шире по моделу концесије.

- Мислим да ће ово бити примјер добре сарадње на обострану корист. Испред нас су двогодишњи припремни радови и три године изградње, а ми ћемо учинити све да тај рок скратимо - рекао је Јанг.

Потписивању уговора присуствовао је и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је истакао да је ово веома значајно за Српску јер изградња аутопута, чији ће један крак ићи ка Дубици и Градини као брзи пут, отвара нове перспективе РС.

- Нико прије десет година није размишљао да Српска има аутопутеве, а данас имамо 106 километара - истакао је Додик.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да Приједор већ дуго чека овакав пројекат, наводећи да ће ова инвестиција омогућити даљи развој града, комплетне регије, Српске и БиХ. Потписивању уговора присуствовали су и предсједница РС Жељка Цвијановић, мандатар за састав нове владе Радован Вишковић, представници Амбасаде Кине у БиХ и други.

Нови пројекти

Додик је најавио да на прољеће почињу радови на дионици аутопута на коридору 5Ц, од ентитетске границе код Добоја до Јоховца.

- До половине сљедеће године морамо да уговоримо дионицу од Јоховца према Модричи и Брчком са намјером да што прије изађемо на ријеку Дрину и спојимо се са путном мрежом Србије - рекао је Додик и додао да је у плану и изградња дионице аутопута од Вардишта у Србији до Пала, као и брзог пута од Зворника према Милићима и Власеници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана