Прва вјештачка плућа у БиХ у бањалучком клиничком центру

Срна
Прва вјештачка плућа у БиХ у бањалучком клиничком центру

Бањалука, - Доктор Војка Горјуп из Љубљане учествовала је данас у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци у обуци љекара за рад са уређајем ECMO - првим вјештачким плућима у БиХ, изјавио је Срни директор УКЦ-а Владо Ђајић. Обука је извршена на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране.

“Важно је нагласити да је наша установа једина у Републици Српској која посједује овај апарат. У склопу континуиране медицинске едукације у току су преговори са Њемачком, Америком и Израелом, који ће се ускоро нађи на листи земаља у које одлази наше медицинско особље како би се едуковали и научено примијенили у УКЦ с циљем подизања нивоа здравствене услуге”, рекао је Ђајић.


Он је навео да УКЦ већ годину дана сарађује са интернистичком Јединицом интензивног лијечења у УКЦ Љубљана, гдје је запослена Војка Горјуп.

“Горјупова је специјалиста интерниста-интензивиста, координатор за супспецијализацију из интензивне терапије у Словенији и директор ECMO центра за Словенију. Она већ четврти пут борави у Бањалуци гдје заједно са нашим љекарима ради на континуираној медицинској едукацији из интензивне медицине, хемодинамског праћења критично обољелих пацијента, те увођењу колега у рад ECMO - екстракорпоралне мембранске оксигенације”, рекао је Ђајић.

Он је појаснио да је вантјелесна мембранска оксигенација врста лијечења за одржавање животно угрожених болесника у животу, чији је циљ да потпомогне рад срца и плућа.

Ђајић каже да се користи код болесника са тешким затајењем плућне функције, додајући да ECMO омогућава измјену гасова и одржавање крвотока у тијелу.

Он је изразио задовољство због набавке овог вриједног апарата који спашава најугрожене пацијенте, те нагласио важност успјешне сарадње два клиничка центра, као и конкретних резултата који произилазе из ње.

“Наше трајно опредјељење је улагање у знање медицинског особља и константно обнављање скупе опреме у чему велику подршку пружају Министарство здравља Републике Српске и Владе Српске”, истакао је Ђајић.

Он је нагласио да је један од таквих примјера управо и набавка ECMO апарата и едукација коју спроводи Горјупова са медицинским особљем у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране код животно угрожених пацијената.

Горјупова је нагласила да је током дугогодишњег рада имала прилику да сарађује са бројним љекарима из цијелог свијета, те да је задивљена нивоом знања које посједују љекари у Бањалуци, а које, како је рекла, парира свјетским стручњацима.

Она је изразила задовољство што је апарат ECMO набављен за Клинику интензивне медицине за нехирушке гране УКЦ-а, оцијенивши да је то показатељ високог нивоа пружања здравствених услуга животно угроженим пацијентима.

“УКЦ Српске је спреман да одговори том изазову, како опремом тако и знањем. Захваљујући овом апарату стопа преживљавања најугроженијих пацијената је између 40 и 50 одсто”, рекла је Горјупова.

Она је данас одржала и предавање специјализантима и специјалистима укљученим у лијечење критично обољелих о теми “Основе веновенске екстракорпоралне мембранске оксигенације”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана