Prva serija “despota” za tri mjeseca

M. Latinović, Lj. Aleksić
Prva serija “despota” za tri mjeseca

BIJELjINA - “Tehnički remont Bratunac” trebalo bi da za tri mjeseca predstavi prvu seriju od četiri multifunkcionalna oklopna vozila “despot” koja će biti značajno izmijenjena u odnosu na prototip predstavljen na paradi održanoj povodom Dana Republike Srpske.

Istakao je to za “Glas Srpske” generalni direktor ovog preduzeća Slavenko Ristić naglasivši da je vozilo namijenjeno međunarodnom tržištu.

- Nakon četiri godine intenzivnog rada i razvoja predstavili smo najnoviji proizvod, multifunkcionalno vozilo “despot”. Vozilo je proizvedeno i dizajnirano po svim međunarodnim standardima, sa znanjem koje smo utkali u njega iz čitavog svijeta i plod je našeg inženjeringa, a namijenjeno je za potrebe antiterorističkih jedinica, vojske i policije.  Prototip vozila pretrpjeće izmjene u smislu izgleda i opreme - rekao je Ristić i dodao da je prototip ovog vozila probudio veliko interesovanje javnosti u Srpskoj i inostranstvu. Ristić je istakao da se osnovni koncept vozila zasniva na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima. Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona. Naziv “despot”, dodao je on, potiče od vizantijske titule koju su carevi davali svojoj djeci i zetovima.

Ristić je kazao da je 2018. za “Tehnički remont” bila veoma unosna, te da u ovoj godini očekuju konkretnu dobit od dosadašnjih investicija.

- Još smo u fazi investiranja u preduzeće i zbog toga su nam veoma važni novi proizvodi sa kojima ćemo izaći na svjetsko tržište - rekao je Ristić i dodao da bi do kraja godine svjetlost dana trebalo da ugleda i prva serija prvog pištolja “RS 9” proizvedenog u postrojenjima ovog preduzeća. On je podsjetio da je u oktobru prošle godine ovo preduzeće predstavilo i novu liniju za proizvodnju municije, te da imaju ugovorene poslove za idućih deset godina. Osim toga, dodao je Ristić, u ovoj fabrici proizvode i mašine za humanitarno deminiranje.

- Osim konstantnog ulaganja u preduzeće i tehnologiju, neophodno je i stalno zapošljavanje i ulaganje u mlade ljude kako bismo imali kvalitetnu radnu snagu - rekao je Ristić.

Sajam u Abu Dabiju

Slavenko Ristić ističe da će “Tehnički remont Bratunac” predstaviti svoje proizvode na najvećem vojnom sajmu u Abu Dabiju koji bi trebalo da bude održan u februaru.

- Naših 29 inženjera će na štandu od 150 kvadrata predstaviti kompaniju i sve ono što proizvodimo - rekao je Ristić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana