Прва операција на кардиохирургији у јануару

Анита Јанковић-Речевић
Прва операција на кардиохирургији у јануару

Бањалука - Прва операција у салама будуће кардиохирургије, на чијем опремању Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС убрзано ради, требало би да буде у јануару идуће године, након чега срчани болесници са озбиљним здравственим проблемима више неће одлазити на сложене хируршке захвате ван граница Српске.

Генерални директор УКЦ-а РС Владо Ђајић истакао је да пацијенти из Српске мјесецима чекају на операције у Тузли и Србији.

- План је да до децембра комплетно опремимо кардиохирургију, а да прва операција буде послије Нове године. Тиме ће се смањити чекање наших пацијената јер ћемо их оперисати у Бањалуци. Циљ нам је да грађанима Српске пружимо најбоље услуге - рекао је Ђајић.

Он је истакао да у склопу припрема за рад нове клинике сваког мјесеца по два љекара са УКЦ-а одлазе на едукацију у клинику АКХ у Бечу.

- То је доказ да озбиљно приступамо развоју кардиохирургије, која ће бити један од највећих успјеха руководства УКЦ-а и Српске - казао је Ђајић.

Радове на кардиохирургији, која ће бити међу најсавременијим у Европи, јуче је обишао угледни свјетски стручњак и директор Клинике за трансплантацију срца у АКХ клиници у Бечу Андреас Цукерман, који ће највјероватније и извести прву операцију у Бањалуци.

- Концепција кардиохируршког блока представља футуристичко рјешење, које је једно од најбољих у свијету и засигурно ће то бити клиника 21. вијека, од које ће највећу корист имати људи који живе на овим просторима, њих више од милион - рекао је Цукерман и додао да десетак година долази у Бањалуку и да се током тих посјета увјерио у велику професионалност и стручност кардиолога који раде у УКЦ-у.

Особље будуће кардиохирургије свесрдну помоћ може очекивати и од кардиолога Бориса Гороње, запосленог на АКХ клиници у Бечу.

- У УКЦ-у сам провео 17 година и увијек ћу наћи времена и начина да помогнем колегама и свом граду. Радо ћу се одазвати кад год затреба - рекао је Гороња.

Будући начелник кардиохирургије у УКЦ-у Никола Шобот каже да се већ воде преговори са стручњацима који ће бити дио тима.

- Разговарамо са више здравствених центара из региона и у тиму ће се готово сигурно наћи доктори из Каменице, Београда, Беча. Част ми је што сам дио овог епохалног пројекта и вјерујем да ћемо створити врхунску кардиохирургију - рекао је Шобот.

Кардиологија

Владо Ђајић је истакао да Клиника за кардиологију УКЦ-а функционише беспријекорно, те да има врхунско особље.

- За око 3.000  пацијената годишње урадимо холтер ЕКГ-а, што је највише у региону. Имамо 10 холтера и раде свакога дана - рекао је Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана