Inventura realizacije memoranduma Vlade, sindikata i poslodavcima: Dio rokova probijen, još nije upaljen alarm

Svjetlana Šurlan
Inventura realizacije memoranduma Vlade, sindikata i poslodavcima: Dio rokova probijen, još nije upaljen alarm

Banjaluka - Realizacija zadataka predviđenih memorandumima koje je Vlada RS potpisala sa sindikatom i poslodavcima ne ide planiranom dinamikom i od osam koji su trebali da budu realizovani do kraja marta ispunjena su tri, ali partneri nisu previše nezadovoljni i uvjereni su da će sve biti ispoštovano.

Vlada je sa Savezom sindikata RS 18. decembra prošle godine zaključila memorandum o zajedničkim mjerama za period 2018-2020. godine, a od predviđenih šest ispunjene su dvije. Deset dana ranije potpisan je memorandum o zajedničkim politikama za isti period sa Unijom udruženja poslodavaca RS, čija je realizacija nešto bolja i jedan cilj nije dostignut, a jedan je realizovan.

Iz paketa mjera dogovorenih sa sindikatom ostalo je neriješeno najkrupnije pitanje - opšti kolektivni ugovor, koji je trebalo da bude zaključen do kraja prošle godine. Posljednji sastanak u vezi sa kolektivnim ugovorom održan je u januaru, ali socijalni partneri nisu došli do dogovora.

Kraj januara bio je rok za formiranje tri radne grupe Vlade i Saveza sindikata, koje bi se bavile izmjenom Zakona o radu i Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti RS, te donošenjem zakona o udruženjima i fondacijama. Ti rokovi su probijeni, a tek nedavno su formirane radne grupe za izmjene Zakona o radu i Zakona o posredovanju u zapošljavanju, ali se one još nisu sastale.

Kraj marta je rok za usvajanje nacrta izmjena Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti RS i za formiranje radne grupe za donošenje zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju. S obzirom na to da se radna grupa još nije sastala, a da je sjednica Narodne skupštine RS zakazana za danas i da na dnevnom redu nema pomenutog nacrta zakona, teško je očekivati da će i ovaj cilj biti ispunjen u roku. Iz Vlade od Sindikata još nisu zatražili prijedloge imena za članove radne grupe za donošenje zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju, iako je rok za njeno formiranje kraj marta.

Iako je kraj prošle godine bio rok za potpisivanje sporazuma između Fonda zdravstvenog osiguranja i Unije udruženja poslodavaca o načinu refundiranja duga na osnovu bolovanja, to se još nije desilo. Od ove godine je i osnovica za obračun poreza i doprinosa kod porodiljskog bolovanja umanjena za 20 odsto i taj zadatak je realizovan. Rok za jednu od mjera za rješavanje problema nelikvidnosti privrede, koja predviđa donošenje Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, bio je kraj ove godine, ali je prijedlog tog zakona već na dnevnom redu sjednice parlamenta RS.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kazao je da odrađuju svoj dio posla.

- Mora se razumjeti da imamo i druge zadatke i da nemamo vremena da se bavimo samo jednim poslom. Radne grupe su formirane i treba da počnu sa radom. I socijalni partneri moraju biti aktivni i dogovarati se. Za izostanak kolektivnog ugovora najmanje je kriva Vlada, jer poslodavci i sindikat ne mogu da se dogovore. Neće Vlada djelovati naredbodavno, neka sjednu i dogovore se - kaže Savanović.

On je istakao da će uskoro uslijediti razgovori o izmjenama zakona o radu i o posredovanju u zapošljavanju.

- Dinamika nije onakva kako bi neko želio, jer imamo mnogo posla, ali radićemo na svim mjerama da bi memorandum bio realizovan - kazao je Savanović.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da su intenzivirane pripreme za nastavak pregovora o opštem kolektivnom ugovoru i da konkretnije rezultate očekuje za desetak dana.

- Dostavili smo imena predstavnika u radnu grupu za izmjene Zakona o radu i Zakona o posredovanju u zapošljavanju. Očekujemo da radne grupe ubrzo krenu u izradu izmjena zakona. Što se nas tiče, odavno imamo izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju i možemo ispoštovati rok da to bude završeno do kraja marta. Sada je sve na ministarstvu. Radne grupe za donošenje zakona o udruženjima i fondacijama i za zakone o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju nisu formirane i insistiraćemo da ono što smo dogovorili bude ispoštovano. Sada ćemo vidjeti koliko su ministarstva ozbiljna i koliko žele da memorandum bude ispoštovan - istakla je Mišićeva.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da usaglašavaju posljednje tehničke detalje u sporazumu sa Fondom zdravstvenog osiguranja u vezi sa refundacijom bolovanja.

- Na Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza smo dali primjedbe, dio je usvojen i vidjećemo šta će dalje biti. Predviđeno je da država za plaćanje prema firmama ima rok od 60 dana, kao i poslodavci međusobno. Trenutno smo i pri kraju razgovora o subvencijama za zapošljavanje i aktivnosti u vezi sa školstvom. Generalno, realizacija memoranduma ide svojim tokom i zadovoljni smo - kazao je Trivić i dodao da je za očekivati da postoje zastoji, ali da su oni više tehničke nego suštinske prirode.

Rokovi

DECEMBAR 2017.

- Zaključivanje opšteg kolektivnog ugovora - nije realizovano

- Potpisivanje sporazuma između Fonda zdravstvenog osiguranja i Unije udruženja poslodavaca o načinu refundacije duga na osnovu bolovanja - nije realizovano

JANUAR 2018.

- Formiranje radne grupe za izmjene Zakona o radu - realizovano

- Formiranje radne grupe za izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti - realizovano

- Umanjenje osnovice za obračun poreza i doprinosa kod porodiljskog bolovanja za 20 odsto - realizovano

- Formiranje radne grupe za donošenje zakona o udruženjima i fondacijama - nije realizovano

MART 2018.

- Formiranje radne grupe za donošenje zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju - nije realizovano

- Usvajanje nacrta izmjena Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti - nije realizovano

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana