Protest advokata zbog fiskalizacije u Brčkom

Milijana Latinović
Protest advokata zbog fiskalizacije u Brčkom

Banjaluka - Članovi Advokatske komore Republike Srpske obustaviće sutra rad i polučasovnim protestom ispred sudova u Srpskoj i Brčkom ukazati na negativne posljedice fiskalizacije advokatske djelatnosti u distriktu.

Predsjednik Advokatske komore RS Branislav Rakić ističe za “Glas Srpske” da prema Zakonu o advokaturi i drugim propisima iz te oblasti fiskalizacija trenutno nije primjenljiva u advokatskoj djelatnosti.

- Nekoliko puta smo na to ukazali Skupštini distrikta, međutim, nisu imali sluha. Polučasovnom obustavom rada želimo još jednom skrenuti pažnju na ovaj problem - rekao je Rakić.

On je pojasnio da je Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko distrikta, koji je usvojen 8. juna 2016. godine, advokatska djelatnost bila izuzeta od obaveze registrovanja prometa preko fiskalne kase.

- Skupština distrikta je bez najave, odnosno nacrta ili prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra prošle godine, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojima je propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti - kazao je Rakić.

Član protestnog odbora advokata iz Brčkog, advokat Mirko Simić, kaže da su advokati sa sjedištem u Brčkom od 26. aprila obustavili rad pred tamošnjim sudovima, tužilaštvima i organima uprave, te da od tada ne zastupaju ni u jednom predmetu, ne pojavljuju se u sudovima i ne preuzimaju poštu.

- Više puta smo se obraćali Skupštini i gradonačelniku Siniši Miliću, ali ništa još nije riješeno. Iz Poreske uprave su čak zaprijetili da će nas kazniti - rekao je Simić.

Dodao je da je prije nekoliko dana na sastanku sa Milićem dogovoreno da će Direkcija za finansije uraditi pravilnik kojim će advokatsku djelatnost izuzeti iz sistema fiskalizacije.

- Dogovoreno je da to bude završeno za 60 dana, vidjećemo šta će se i kada desiti. Obustava rada će trajati sve dok pravilnik ne bude donesen i objavljen u “Službenom glasniku Brčko distrikta” - rekao je Simić.

Direktor Direkcije za finansije u Brčkom Mato Lučić kaže za “Glas Srpske” da kada je predlagao Zakon o fiskalizaciji, advokatsku djelatnost nije obuhvatio, jer to nije slučaj ni u entitetima, pa ni u okruženju.

- Međutim, Skupština je donijela odluku da i advokatska djelatnost uđe u fiskalni sistem. Sada mene vlasti pritišću da promijenim sve to kroz nekakav pravilnik - rekao je Lučić.

Od predsjednika i potpredsjednika Skupštine Brčko distrikta juče nismo uspjeli dobiti izjavu, jer su, kako nam je tamo rečeno, na kolektivnom godišnjem odmoru.

Žalbe

Advokat Mirko Simić ističe da 36 advokata ima kancelarije u Brčkom.

- Za ova dva mjeseca, koliko traje obustava rada, završili smo samo predmete za koje su nam tekli rokovi za izjavljivanje žalbi - rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana