Просвјетари се жале: Родитељи се петљају у оцјењивање ђака

Срна
Просвјетари се жале: Родитељи се петљају у оцјењивање ђака

Бањалука - Незнање појединих ученика није једини проблем с којим се боре наставници, јер се просвјетари све више жале да им главобољу задају родитељи, који их на разне начине притишћу да њиховој дјеци дају што боље оцјене иако то нису заслужила.

Како кажу директори школа, притисака на наставнике од стране родитеља било је увијек и биће их, мада некада могу бити и оправдани, али у ријетким случајевима.

“Нажалост, данас је велики број родитеља којима је битна оцјена коју ће дјете добити у школи, а мање је важно колико и какво је његово знање и какав ће васпитни моменат усвојити у школи”, казао је за “Независне” Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основих школа бањалучке регије.

Према његовим ријечима, постоји, али у мањој мјери, и она друга група родитеља којима је битно да дјеца имају квалитетну наставу, а оцјена је само једно од мјерила. За њих је важно да дијете добро научи градиво, а не да има све петице.

Додао је да не могу сви ђаци бити одликаши, али родитељи су често убијеђени да њихово дијете зна више него што му је оцјена.

“Дешава се да родитељи дођу код наставника и кажу: 'Ја сам га пропитала и знам колико моје дијете зна'“, истиче Попржен.

Додаје да просвјетни радници никада нису били у лошијем положају.

“Тврдим да је 90 одсто наставног особља у школама честито и добро раде свој посао”, закључио је Попржен.

Сања Муњиза, предсједница Актива директора основних школа приједорске регије, истиче да сигурно постоје притисци родитеља на наставнике.

“Ми практикујемо да на почетку школске године с родитељима прочитамо Правилник о оцјењивању и да се они упознају шта могу, а шта не, односно на шта могу правити приговоре”, казала је Муњиза.

Према њеним ријечима, родитељи сигурно узимају себи за право много тога, па се укључују иако немају потребу.

Једна наставница нам је испричала да је било случајева да дође родитељ и тврди да његово дијете зна за петицу, а добило је мању оцјену.

“Тада кажем да је та оцјена у складу са знањем које је дијето показало током теста или испитивања, али, рецимо, имала сам ситуацију да родитељ наводи своје титуле, типа да је доктор и да ваљда он зна шта је много учити”, рекла је ова наставница.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, истиче да наставник има пуну слободу да оцјењује и процјењује ђаке.

“У школама постоји Правилник оцјењивања и сматрам да већина наставника изузетно квалитетно ради свој посао, али у посљедње вријеме свако се петља у рад просвјетних радника, а понајвише родитељи”, каже Гњатић за “Независне”.

Према његовим ријечима, просвјетни радници треба да имају слободу, а сигурно најтежа радња је оцијенити ученика.

“Просвјетни радници треба да имају слободу при оцјењивању, а не да се пита родитељ. Наиме, родитељи не оцјењују ни обућаре кад направе погрешну ципелу, нити оцјењују и процјењују оног ко направи неки производ па се деси неки пропуст. Данас је међу родитељима постало помодарство да сви морају бити одликаши”, закључио је Гњатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана