Prosječna neto plata dostigla 896 maraka

Srna
Prosječna neto plata dostigla 896 maraka

Banjaluka - Prosječna aprilska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 896 KM i nominalno je veća za 1,1 odsto, a realno za 2,1 odsto od martovske, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći prosjek od 1.385 KM imali su zaposleni u finansijskoj djelatnosti i osiguranju, te zaposleni u oblasti informacija i komunikacija - 1.252 marke.

Najniži neto prosjek od 625 KM imali su zaposleni u građevinarstvu, te 617 KM u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva. Prosječna bruto plata isplaćena u aprilu iznosila je 1.392 KM.

Zavod za statistiku saopštio je da je ukupan indeks potrošačkih cijena u aprilu niži od martovskog za 0,9 odsto. Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje, u aprilu u odnosu na mart, najviši rast indeksa potrošačkih cijena zabilježen je kod hrane i bezalkoholnih pića i to za 0,6 odsto, dok je najveće procentualno smanjenje od 8,2 odsto bilo u odjeljku stanovanja.

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju i da je desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u aprilu bila manja od martovske za 2,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana