Промовисана књига владике Григорија Преко прага

Срна
Промовисана књига владике Григорија Преко прага

Бар - У организацији Српског културног друштва "Слово љубве", барској публици је представљена књига "Преко прага" епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

Владика Григорије рекао је у сали Дворца краља Николе да, када је ријеч о писању увијек треба поменути Петра Другог Петровића Његоша, који је највјероватније недостижан у том погледу и кога је назвао Пушкином или оцем нашег језика.


Он је рекао да је почетак Часног поста право вријеме за писање и подсјетио да је и владика Раде /Његош/ написао "Лучу микрокозму" у вријеме Часног поста.

Владика Григорије је додао да писање захтијева "излажење изван себе и улазак у један други однос са оним, који је бићем бесконачан и другачији од нас, а који опет, не одустаје од нас".

Владика је потом прочитао есеј о возовима и дио приче "Ања" која носи лични карактер.

На синоћњој промоцији су говорили и предсједник Матице српске за Црну Гору професор Јелица Стојановић, Милорад Дурутовић и Маја Симовић, а у музичком дијелу програма наступиле су Милена Јарамаз на виолини и Ана Вукчевић на клавиру.

"Владику Григорија знамо као доброг домаћина - скоро 20 година мудро управља епархијом која му је повјерена. Знамо га као доброг богослова, врсног бесједника, а кроз ову књигу нам се открива и као изузетно даровит књижевник и добар приповједач", рекао је протопрезвитер барски Слободан Зековић.

Професор Јелица Стојановић рекла је да из збирке прича "Преко прага" извиру дубока осјећајност и разумијевање за човјека.

"Ово су од оних емотивно и мисаоно засићених прича које се читају у топлини огњишта или под ледином снијега. Свака остави траг. Потресне су и љековите. Причане су једноставно и јединствено, неусиљено, а снажно. Носе лијепу поуку, утјеху, оправдање, оснажење и охрабрење", рекла је она.

Професор Маја Симовић је навела да се ово дјело намеће као лирско -медитативна врста прозе, те као исповјест која служи за ослобађање од унутрашњих душевних превирања.

А "прећи праг" у контексту ове књиге, према мишљењу Милорада Дурутовића, значи прекорачити границе искуства, издржати најстрашније прагове бола, патње, неправде, туге, страха од смрти, живота, растанка, прећи најзад прагове у себи самом.

Збирку приповиједака "Преко прага" објавила је београдска "Лагуна" средином прошле године, а до сада је штампана у пет издања. Аутор је добитник награде "Кочићево перо" и годишње награде "Кочићева књига" за 2017. годину.

Владика Григорије је јутрос у храму Светог Јована Владимира у Бару служио Свету архијерејску литургију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана