Promocija naučne studije akademika Vasilija Krestića: Hrvatska briše srpsko ime

Srna
Promocija naučne studije akademika Vasilija Krestića: Hrvatska briše srpsko ime

Banjaluka - Akademik Vasilije Krestić rekao je juče u Banjaluci da svojom naučnom studijom “O nazivu jezika u prošlosti Hrvatske” pokazuje da Hrvatska u političkoj borbi nameće jezik Srbima s namjerom da stvori veliku i etnički čistu Hrvatsku, koja priznaje samo hrvatski narod.

- Ovom knjigom pokazujem i da se u Hrvatskoj briše srpsko ime i radi na tome da Srbi ne budu Srbi, već pravoslavni Hrvati u političkom pogledu - istakao je Krestić u Akademiji nauka i umjetnosti RS (ANURS), gdje je predstavljena njegova studija čiji je izdavač Udruženje za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” iz Beograda.

Krestić je rekao da njegova knjiga govori o srpsko-hrvatskim odnosima u cjelini, navodeći da je pitanje jezika prvorazredno političko pitanje, a najmanje lingvističko i stručno jezičko. On je istakao da je cjelokupna politička borba u vezi sa jezikom zasnovana na takozvanom “hrvatskom povijesnom pravu”, koje je u temelju svih nesporazuma Srba i Hrvata.

Profesor Bogoljub Šijaković naglasio je da je Krestićeva knjiga posvećena srpskom jezičkom pitanju u Hrvatskoj u 19. i na početku 20. vijeka.

- Ona govori o grčevitoj borbi Srba za očuvanje nacionalnog identiteta i imena svog jezika. Jezik je bitan za identitet svakog naroda i čovjeka. Onaj kome se jezik otima u opasnosti je da izgubi identitet, koji je zapravo integritet i sposobnost samoodržanja - rekao je Šijaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana