Продужен рок БХ гасу за компромис да се избјегне прекид испоруке гаса

Срна
Продужен рок БХ гасу за компромис да се избјегне прекид испоруке гаса

Источно Сарајево - Предузеће "Сарајево-гас" из Источног Сарајева дало је додатно вријеме "БХ гасу" Сарајево до краја идуће седмице да прихвати компромисно рјешење о начину измирења дуга и тако спријече да грађани Источног Сарајева и Сарајева остану без гаса.

Уколико компромисно рјешење које је дато у форми протокола не буде прихваћено, то ће изазвати велике проблеме грађанима Источног Сарајева и Сарајева, саопштено је из "Сарајево-гаса".

У саопштењу се подсјећа да је ово предузеће 31. јануара упутило допис "БХ гасу", Министарству за спољну трговину и економске односе БиХ, Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Министарству за енергетику Федерације БиХ и Влади Кантона Сарајево у којем је наведено да су проблеми са "БХ гасом" интензивирани у протекле три године.

У писму је наведено и да су у "Сарајево-гасу" спремни да учине све да спријече обустављање транспорта природног гаса које је било најављено за крај ове седмице.

"Сарајево-гас" је данас добио допис из "БХ гаса" у којем траже додатно вријеме како би се изјаснили у вези са приједлогом протокола у којем се предлаже начин измирења дуга за транспорт гаса гасоводом Зворник-Кладањ у периоду од 1. априла 2015. до 31. децембра 2017. године.

Директор "Сарајево-гаса" Славо Крајишник прошле седмице је рекао новинарима да је "БХ гас" по цијени која је важила до доношења цијене од Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске уплатио дуговање од 2015. до краја 2017. године, али да то не рјешава проблем јер је уплаћено по цијени која није важећа и ниједним анексом није потврђена.

Тада је истакао да проблем и даље остаје јер није уговорно покривено рјешење за протекли период и да је потребно и даље радити на усаглашавању.

"Ми смо званично изнијели приједлог протокола да бисмо ријешили период од 2015. до 2018. године, тако што би та цијена била између старе и цијене коју је одредила Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске", рекао је Крајишник, напомињући да је и у том случају ријеч о привременом рјешењу којим се одгађа обустава транспорта гаса, те омогућава наставак преговора.

Проблеми између "Сарајево-гаса" и "БХ гаса" трају од 1. априла 2015. када је Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске донијела рјешење којим се у отвореном поступку "Сарајево-гасу" одређује цијена транспорта гасоводом од седам КМ на 1.000 метара кубних гаса.

"Сарајево-гас" предложио је компромисно рјешење у виду протокола које предвиђа повећање цијене за двије КМ за 1.000 метара кубних, што је утицај на крајњег корисника од 0,2 фенинга по метру кубном гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана