Privatne klinike brže ali skuplje

Daliborka Sekulić
Privatne klinike brže ali skuplje

BANjA LUKA - Višemjesečno čekanje na specijalističke preglede u javnim bolnicama, stanovnici Republike Srpske sve češće zamjenjuju brzim, ali izuzetno skupim pregledima u privatnim ordinacijama.

Na ultrazvuk u većini javnih bolnica čeka se oko dva mjeseca, a nerijetko i sami ljekari iz bolnica pacijente upućuju u privatne klinike, gdje pregled mogu obaviti uglavnom isti dan. U bolnicama višemjesečno čekanje na pregled objašnjavaju velikim brojem pacijenata kojima su ovi pregledi potrebni.

Šef Službe RTG bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj Rajko Ristić kaže da se hitni specijalistički pregledi obavljaju odmah, bez čekanja, a ostali za dva do tri dana od upućivanja.

- Pacijenti sa uputnicom na CT pregled, koji su upućeni kao hitni slučajevi, odmah se uzimaju u obradu i pregled, dok se u ostalim slučajevima pacijenti naručuju i čekaju do dva mjeseca - rekao je Ristić.

U bolnici u Prijedoru kažu da pacijenti ultrazvučne preglede moraju da čekaju u zavisnosti od težine bolesti.

- Za ultrazvuk srca, ako se naručite recimo danas, na pregled ćete stići za oko dva mjeseca. Prednost za ovakve preglede imaju hitni slučajevi koji na ultrazvuk budu upućeni odmah - kazali su u prijedorskoj bolnici.

U Kliničkom centru Banja Luka potvrđuju da hitni slučajevi pregled dobijaju odmah, bez čekanja.

- Ostali pacijenti na pregled čekaju u zavisnosti da li su hospitalizovani u našoj klinici ili na pregled dolaze sa uputnicom. Na ultrazvučnu dijagnostiku, pacijenti koju su pripremljeni za pregled ne čekaju nijedan dan, dok pacijenti sa uputnicom na pregled čekaju oko tri mjeseca - kazala je portparol banjolučkog Kliničkog centra Tamara Radlović.

U javnom zdravstvu RS postoji samo jedna magnetna rezonansa i to u Kliničkom centru Banja Luka, a pacijenti sa uputnicom na pregled čekaju maksimalno tri mjeseca. 

- Na gastroskopiju čeka se od 15 do 20 dana, ne plaća se participacija, a puna cijena iznosi 104 marke. Kolonoskopija koja se čeka mjesec dana i košta 121 marku. Na rektoskopiju pacijenti prosječno čekaju 20 dana, a pregled plaćaju 25 maraka Cijena CT sa kontrastom je 54 marke, a puna cijena bez kontrasta 183 marke - rekla je Radlović.

Cijene

Magnetna rezonasa (MR) abdomena sa kontrastom u banjolučkom KC plaća se 108,50 maraka, a puna cijena je 299,50 maraka. MR ostalih organa sa participacijom sa kontrastom košta isto 299,50 maraka. Na ultrazvuk srca, holter i ultrazvuk krvnih sudova glave i vrata se čeka približno mjesec dana, a participacija iznosi 18,20 maraka, puna cijena je 57,50 maraka.

Za CT, koji se sem u banjolučkom Kliničkom centru radi i u Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči i Trebinju, pacijenti mogu da se naruče za najranije 13. oktobar ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana