Приватне клинике брже али скупље

Далиборка Секулић
Приватне клинике брже али скупље

БAЊA ЛУКA - Вишемјесечно чекање на специјалистичке прегледе у јавним болницама, становници Републике Српске све чешће замјењују брзим, али изузетно скупим прегледима у приватним ординацијама.

На ултразвук у већини јавних болница чека се око два мјесеца, а неријетко и сами љекари из болница пацијенте упућују у приватне клинике, гдје преглед могу обавити углавном исти дан. У болницама вишемјесечно чекање на преглед објашњавају великим бројем пацијената којима су ови прегледи потребни.

Шеф Службе РТГ болнице "Свети апостол Лука" Добој Рајко Ристић каже да се хитни специјалистички прегледи обављају одмах, без чекања, а остали за два до три дана од упућивања.

- Пацијенти са упутницом на ЦТ преглед, који су упућени као хитни случајеви, одмах се узимају у обраду и преглед, док се у осталим случајевима пацијенти наручују и чекају до два мјесеца - рекао је Ристић.

У болници у Приједору кажу да пацијенти ултразвучне прегледе морају да чекају у зависности од тежине болести.

- За ултразвук срца, ако се наручите рецимо данас, на преглед ћете стићи за око два мјесеца. Предност за овакве прегледе имају хитни случајеви који на ултразвук буду упућени одмах - казали су у приједорској болници.

У Клиничком центру Бања Лука потврђују да хитни случајеви преглед добијају одмах, без чекања.

- Остали пацијенти на преглед чекају у зависности да ли су хоспитализовани у нашој клиници или на преглед долазе са упутницом. На ултразвучну дијагностику, пацијенти коју су припремљени за преглед не чекају ниједан дан, док пацијенти са упутницом на преглед чекају око три мјесеца - казала је портпарол бањолучког Клиничког центра Тамара Радловић.

У јавном здравству РС постоји само једна магнетна резонанса и то у Клиничком центру Бања Лука, а пацијенти са упутницом на преглед чекају максимално три мјесеца. 

- На гастроскопију чека се од 15 до 20 дана, не плаћа се партиципација, а пуна цијена износи 104 марке. Колоноскопија која се чека мјесец дана и кошта 121 марку. На ректоскопију пацијенти просјечно чекају 20 дана, а преглед плаћају 25 марака Цијена ЦТ са контрастом је 54 марке, а пуна цијена без контраста 183 марке - рекла је Радловић.

Цијене

Магнетна резонаса (МР) абдомена са контрастом у бањолучком КЦ плаћа се 108,50 марака, а пуна цијена је 299,50 марака. МР осталих органа са партиципацијом са контрастом кошта исто 299,50 марака. На ултразвук срца, холтер и ултразвук крвних судова главе и врата се чека приближно мјесец дана, а партиципација износи 18,20 марака, пуна цијена је 57,50 марака.

За ЦТ, који се сем у бањолучком Клиничком центру ради и у Приједору, Градишци, Добоју, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву, Фочи и Требињу, пацијенти могу да се наруче за најраније 13. октобар ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана