Приватне амбуланте врве од пацијената

Д. С.
Приватне амбуланте врве од пацијената

Бањалука - Све више становника Републике Српске због вишемјесечног чекања на термин за специјалистичке прегледе у јавним здравственим установама, одлази у приватне ординације које врве од пацијената.

Ултразвук абдомена, кардиолошки и ЦТ преглед само су неки од прегледа на које становници у болницама чекају и по више од два мјесеца, гдје уз овјерену књижицу и упутницу плаћају само партиципацију, од неколико марака. И док власници приватних клиника задовољно трљају руке, представници јавних здравствених установа се правдају недостатком љекара, као и великим потребама становника за одређеним прегледима.

Према ријечима директора болнице Требиње Васо Мијановић у овој здравственој установи се најдуже чека на преглед ЦТ-а, односно два и по мјесеца, док су велике гужве кад је ријеч о кардиолошком прегледу.

- Један радиолог дневно може да уради највише шест прегледа, како због зрачења, тако због обима посла. Што се тиче кардиолошког прегледа, донедавно смо у болници имали само једног запосленог кардиолога, док сада имамо два, па нам се листа чекања мало скратила - казао је Мијановић.

Као и у требињској болници, хитни случајеви преглед не чекају ни у Универзитетском клиничком центру РС.  У овој установи истичу да се код њих, осим пацијената који су на болничком лијечењу, као и витално угрожених пацијената упућених из других здравствених установа, ЦТ дијагностиком свакодневно прегледају и амбулантни пацијенти.

Слична ситуације је и у јавним здравственим установама у Приједору и Добоју, а поштеђени дугог чекања нису ни становници Семберије и источног дијела Српске.

Брана М. из Кнежева због вишедневног чекања на термин за преглед код кардиолога на УКЦ-у РС одлучила да оде код приватника, гдје је истог дана обавила готово све претраге.

- Преглед специјалисте и ултразвук сам платила нешто више од 100 КМ, али не жалим. Да сам чекала на термин, од бриге бих се још више разбољела - рекла је Брана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана