Priprema vozila za minus i snijeg prazni džepove

Anita Janković-Rečević
Priprema vozila za minus i snijeg prazni džepove

Banjaluka - Vulkanizerske radnje i prodavnice auto-dijelova širom Srpske posljednjih dana prebukirane su poslom jer su savjesni vozači požurili da pripreme svoje četvorotočkaše za prve minuse i snijeg, a za nabavku četiri zimske gume, lanaca, permanta, ulja i filtera u prosjeku treba izdvojiti oko 500 maraka.

Obaveza korišćenja zimske opreme za vozila u BiH počinje sutra, a u prodavnici auto-dijelova “Milovanović” kažu da u njihovim poslovnicama već danima vladaju gužve. Najveća pomama, ističu, vlada za gumama, antifrizom, akumulatorima, aditivima protiv smrzavanja goriva, te motornim uljima.

Cijene guma, koje su i najveći trošak za vozače, variraju u zavisnosti od proizvođača i karakteristika. Tako oni koji se odluče za kupovinu “petnaestki” od poljskog proizvođač “Protekt” za jednu gumu moraju izdvojiti 65 maraka, dok će “Tigrovu šesnaestku” platiti 73 KM.

- Veoma su tražene i gume “starfajr” čija “četrnaestka” košta 55 maraka, te “Mišlen sedamnaestka” od 233 KM - kaže Dalibor Gajić iz  salona “Milovanović”.

Vlasnici limenih ljubimaca koji ove zime planiraju kupovinu novog akumulatora, moraće da izdvoje u prosjeku 144 marke, koliko košta onaj jačine od 70 ampera uz garanciju od tri godine, dok će lance platiti oko 35 KM.

- Zamjena filtera vazduha, goriva, ulja i klime, za na primjer “golf 5”, kreće se od 46,50 do 96,40 KM, dok ulje za isti automobil košta od 12,50 do 18 maraka - rekao je Gajić.

Mehaničar iz dobojskog “M-auto” servisa Mihajlo Lazarević kaže da je servisiranje automobila prije zime poželjno, te savjetuje vozačima da osima guma pažnju obrate i na dotrajalost brisača, kočionog sistema i akumulatora.

- Ako je akumulator stariji od tri godine tokom hladnih dana vozači će imati problema sa startanjem vozila. Takođe, rashladna tekućina mora zadovoljiti tačku mržnjenja na temperaturi do minus 30 stepeni Celzijusa. Vrlo je važno provjeriti i metlice na brisačima jer ako su loše to će znatno smanjiti vidljivost u zimskim uslovima - rekao je Lazarević i dodao da je poželjno da vozači nabave i sprej za odmrzavanje brava.

Vozač Nebojša Tomić ističe da svake godine na vrijeme zamijeni gume na svom automobilu kao bi spremno dočekao prvi snijeg.

- Priprema automobila za zimske uslove odnosi dosta novca, ali čuva glavu, tako da novac za to ne žalim - kaže Tomić.

U Auto-moto savezu (AMS) RS naglašavaju da su vozači bez obzira na vremenske uslove dužni da od 15. novembra do 15. aprila imaju zimsku opremu na vozilima.

- Obavezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra. Vozači mogu koristiti i ljetne gume čija dubina gazećeg sloja takođe iznosi minimalno četiri milimetra, te moraju imati odgovarajuće lance - objasnili u AMS.

Radi poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja, iz AMS RS apeluju na vozače da poštuju zakonske propise kada je u pitanju zimska oprema, naglašavajući da je kazna za one koji ne budu imali obaveznu opremu 40 maraka.

Cijene zimske opreme (u KM)                         

guma “protekt” 15                                                   65

guma “star fire” 14                                               55

guma “sava” 13                                                        67

guma “tigar” 16                                                      73  

guma “mišlen” 17                                                  233         

lanci                                                                  35

akumulator 70 Ah                                               144

sredstva za odmrzavanje brava                            2 - 4

tečnost za vjetrobranska stakla                          2 - 4,5

ulje                                                                     12,50 -18

antifriz                                                              6 - 14

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana