Пријављено 1.300 кандидата више, Влада на потезу

Анита Јанковић-Речевић
Пријављено 1.300 кандидата више, Влада на потезу

Бањалука - Завод за запошљавање РС затражиће од Владе Српске да изнађе додатна средства како би што више оних који су конкурисали за пројекте запошљавања и самозапошљавања добили посао с обзиром на то да су послодавци исказали интересовање за пријем 1.300 људи више него што је предвиђено јавним позивом.

У Заводу за запошљавање истичу да је велика заинтересованост за свих седам пројеката којима је у овој години планирано запошљавање или самозапошљавање 4.600 лица. Конкурси су расписани 9. априла, а пристигле су 2.143 пријаве за све програме, којима су затражена средства за запошљавање 5.902 радника. 

- Највеће интересовање владало је за програм запошљавања младих са високом стручном спремом (ВСС) у статусу приправника. У овој години планирана су средства за пријем 200 приправника, међутим стигло је 412 пријава којима се конкурише за пријем 726 младих - навели су у Заводу.

Директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић каже да велика заинтересованост за програме запошљавања и самозапошљава показује да су они добро осмишљени.

- Тренутно обрађујемо пристигле захтјеве, али с обзиром на то да их је знатно више него што је јавним позивом предвиђено покушаћемо са Владом РС размотрити могућност повећања средстава како би обухватили што већи број лица. Завод има одређена средства у суфициту тако да је измјена акционог плана могућа и надам се да ћемо на крају успјети запослити више од 5.000 људи - рекао је Вујичић и подсјетио да је за свих седам програма обезбијеђено око 16 милиона КМ.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истиче да су програми Завода у протеклом периоду дали резултате јер је број новозапослених значајно порастао.

- Пројекти су од великог значаја привредницима који имају потребу да ангажују нове раднике. Велика помоћ је када држава да стимулације и поврат пореза за годину дана за новопримљене раднике - рекао је Шкребић. Он ипак сматра да ће у наредном периоду овакви видови стимулација изгубити смисао јер Српска остаје без потребног кадра.

- Вјероватно ћемо морати прибјећи другим методама од којих је најбоља она да се предузећима која приме нове раднике изврши поврат пореза и доприноса за годину дана. То су фирме које су већ реализовале запошљавање па не може доћи до шпекулативних радњи - оцијенио је Шкребић. Додао је да је добро што влада велико интересовање за запошљавање приправника са ВСС јер ће младима омогућити да стекну радно искуство, али да није добро ако мјесто добијају у јавном сектору и ако након истека приправничког стажа остану на том радном мјесту, јер ће се тиме само повећати јавна потрошња.

Програми 

Акционим планом запошљавања за ову годину планирано је запошљавање приправника са ВСС, као и подршка за запошљавање и самозапошљавање незапослене дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца Војске РС. Поменутим планом предвиђено је и запошљавање у привреди исплатом подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса, те програм обуке, доквалификације и преквалификације за потребе послодаваца. Подршку при запошљавању добиће и Роми, као и циљне категорије у привреди, а ту је програм развоја предузетништва чија реализација је започела прошле године уз подршку Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана