Prevarant ojadio još 17 preduzeća

Nebojša Tomašević
Prevarant ojadio još 17 preduzeća

Banjaluka - Direktor sarajevske firme “S-list” Aleksandar Veselinović (37) iz Sarajeva ponovo je prijavljen tužilaštvu zbog sumnje da je nastavio da se lažno predstavlja i iznuđuje novac i da je na taj način više firmi sa sjedištem u Banjaluci oštetio za oko 48.000 KM.

Policijska uprava Banjaluka, navodeći njegove inicijale, saopštila je da su protiv Veselinovića podnijeli izvještaj o krivičnom djelu Okružnom tužilaštvu Banjaluka u kojem ga terete za poslovnu prevaru. To je druga prijava protiv njega zbog prevara, koje je počinio predstavljajući se lažno kao predstavnik javnih preduzeća “Službeni glasnik RS” i “Službeni list BiH”.

- Protiv A. V. podnesen je izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka. Na teret mu je stavljeno da je počinio 17 krivičnih djela poslovne prevare na štetu preduzeća čije sjedište na području Banjaluke. Ova krivična djela počinio je od maja do novembra 2015. godine - naveli su u Policijskoj upravi Banjaluka.

Izvor blizak istrazi rekao je “Glasu Srpske” da je Veselinović imao dobro razrađenu šemu prevare.

- Veselinović je prevarenim firmama nudio besplatno dostavljanje CD-ova sa zakonima i propisima RS i BiH. Zatim je predstavnike tih firmi navodio da potpišu i ovjere potvrde o prijemu materijala. Te potvrde je na prevaru naknadno ispravljao i dopisivao cijene za diskove bez znanja predstavnika tih firmi. Zatim je na osnovu njih sačinjavao fakture u ime preduzeća kojim rukovodi i od prevarenih firmi tražio  da mu isplate novac - rekao je izvor blizak istrazi.

Protiv Veselinovića je i u oktobru prošle godine podnesen izvještaj za poslovnu prevaru. Tada je policija osim njega banjalučkom Okružnom tužilaštvu prijavila i Dejana Kačavendu i Dušana Oluića zbog sumnje da su zajedno prevarili 23 firme i ustanove za 74.650 KM.

Veselinović se i tada lažno predstavljao kao radnik “Službenog glasnika RS” i nudio besplatne diskove sa zakonskim propisima, koje je zatim na prevaru naplaćivao. Oluić je dostavljao diskove, a Kačavendu je policija sumnjičila da je od prevarenih firmi tražio da plate fakture.

Talas prevare

Žrtve Aleksandra Veselinovića u prvom talasu prevare, prema saznanjima policije, bio je ni­z institucija, javnih preduzeća i ustanova i privatnih firmi.

On je tada prevario Narodnu skupštinu RS, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Gradsku upravu i Dom zdravlja Banjaluka, Komisiju za hartije od vrijednosti RS, “Pošte Srpske”, “Vodovod” Laktaši, Univerzitetski klinički centar RS, više fakulteta u Banjaluci, Banjalučku berzu i “Nestropetrol”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana