Претрчавање улице и алкохол написали 1.400 казни

Анита Јанковић-Речевић
Претрчавање улице и алкохол написали 1.400 казни

Бањалука - У полицијским тефтерима широм Српске лани се на списку кажњених нашло 1.418 пјешака због непоштовања саобраћајних прописа, а највише прекршајних налога издато је због преласка улице мимо пјешачких прелаза.

Да прекршаје у саобраћају не чине само возачи показују подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС према којима је лани кажњено 160 пјешака који су улицу прелазили током црвеног свјетла на семафору.

- Припадници МУП-а Српске лани су санкционисали 1.111 пјешака јер нису користили означене пјешачке прелазе приликом преласка коловоза и бициклистичке стазе - рекли су у МУП-у Српске и додали да су полицајци лани издали 4.803 прекршајна налога возачима због непоштовања пјешака у саобраћају.

Према подацима МУП-а, казне је лани добило и 147 пијаних пјешака, што је за 27,6 одсто мање у односу на годину раније.

- Између осталог, полицијска управа у Приједору казнила је пјешака који је имао 4,17 промила алкохола у крви, док су у Зворнику евидентирана два пјешака са 4,11 и 3,85 промила алкохола који су смртно страдали у саобраћајним несрећама - додали су у МУП-у.

Навели су да је обавеза пјешака, као и осталих учесника у саобраћају, да поштују прописе и унапређују саобраћајну културу, јер на такав начин доприносе личној безбједности.

У Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ истичу да укупне неплаћене казне пијаних пјешака износе 111.218 КМ.

- Само током прошле године пјешаци у алкохолисаном стању су направили дуг за казне од 18.235 КМ, а годину раније тај износ је био 26.685 КМ - рекли су у ИДДЕЕА.

У њиховим евиденцијама налази се 555 пјешака који дугују новац на име неплаћених казни које су им изречене због пијанства.

- Неке од тих особа имају и више неплаћених казни за исти прекршај. Само прошле године евидентирали смо 155 прекршајних налога за пјешаке у алкохолисаном стању, а казну је платило њих тек 32 - навели су у ИДДЕЕА.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да је саобраћајна некултура пјешака велики проблем, због чега је и даље висок проценат смртно страдалих пјешака, који износи 22 одсто.

- Прекршаје пјешака је тешко сузбити. Константно едукујемо основце како да се понашају у саобраћају, али проблем су старије особе. Само у посљедњих неколико мјесеци било је више смртних случајева пјешака старости од 60 до 70 година. Тим категоријама становништва тешко је на било какав начин промијенити понашање - рекао је Радовић и апеловао на пјешаке, посебно старије особе, да се током ноћи не крећу путем без свјетлоодбојних прслука, јер тиме штите своју безбједност, а то је и законска обавеза.

Казне

У МУП-у Српске истичу да, према Закону о безбједности саобраћаја РС, казне за пјешака који има више од 0,84 промила алкохола у крви, а креће се коловозом, износе од 100 до 300 КМ. Пијани пјешак који буде одговоран за саобраћајну несрећу платиће казну од 300 до 1.000 КМ.

- Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ са 40 КМ казниће се пјешак који приликом преласка пута не користи пјешачки прелаз, док ће пјешак који прелази улицу током црвеног свјетла на семафору бити кажњен са 50 КМ - рекли су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана