Prelaz u Novom Gradu s proljećem diže rampu za vozila

Vedrana Kulaga
Prelaz u Novom Gradu s proljećem diže rampu za vozila

Novi Grad - Višegodišnja borba za granični prelaz koji Novi Grad povezuje sa Hrvatskom mogla bi da urodi plodom na proljeće jer postoje naznake da bi most tada mogao da bude ponovo otvoren za putnička vozila, a možda i za teretnjake pod određenim uslovima.

Na graničnom prelazu Novi Grad - Dvor zbog radova na hrvatskoj strani saobraćaj za putnička vozila zaustavljen je od 31. jula prošle godine, ali ne i za pješake, dok je prelaz za teretni saobraćaj zatvoren od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u EU. Opština Novi Grad iste godine podnijela je zahtjev za prekategorizaciju jer je, kako su naveli, riječ o prelazu koji je veoma važan za stanovništvo i privredu.

Problemi su posebno postali izraženi kada je prošlog ljeta na granici postavljen znak stop za sva vozila. Radovi su, prema prvobitnim najavama, trebali da budu završeni do kraja prošle godine, ali je rok prolongiran do kraja aprila, što je za “Glas Srpske” potvrdio načelnik Novog Grada Miroslav Drljača. On očekuje da će pitanje prekategorizacije graničnog prelaza uskoro biti riješeno. Drljača je podsjetio da je početkom ovog mjeseca razgovarao sa prvim čovjekom opštine Dvor Nikolom Arbutinom i članovima Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske, istakavši da je dobio uvjerenje da hrvatski dio komisije nije protiv prekategorizacije prelaza.

On je podsjetio da je Novi Grad, kao zainteresovana strana u aktivnostima za prekategorizaciju graničnog prelaza, angažovao ovlašćeni institut čiji je nalaz potvrdio da most ispunjava uslove za teretni saobraćaj te da se čeka nalaz koji radi hrvatska strana.

Najavio je da bi ove sedmice opštinska delegacija trebalo da razgovora i sa predstavnicima preduzeća “Hrvatske ceste”.  

- Nalaz o kvalitetu mosta, koji radi hrvatska strana, još nije završen. Sa direktorom “Hrvatskih cesta” ćemo se sastati narednih dana, a ranije nam je rečeno da će most za putnička vozila biti otvoren krajem aprila - rekao je Drljača te dodao da su čelnici Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici dali naznake da bi se, ukoliko nalaz bude dobar, moglo ići sa određenim režimom za odvijanje teretnog saobraćaja.

- Sve ovo već dugo traje i trpe svi - zaključio je Drljača.

Predsjednik Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima Božo Zovko istakao je da je riječ o složenom problemu na kojem se radi još od ulaska Hrvatske u EU.

- Mogu samo reći da ima pomaka - rekao je kratko Zovko i dodao da bi naredna sjednica Mješovite komisije mogla biti u maju.

Opštine, privrednici i stanovništvo štetu trpe još od 1. jula 2013. godine kada je Hrvatska postala članica Evropske unije. Tada su na snagu stupili novi propisi o graničnim prelazima i pograničnom prometu. Najveći problem je zabrana teretnog saobraćaja preko graničnog prelaza Novi Grad - Dvor. Time je otežana ionako teška situacija za privrednike iz Novog Grada, susjedne opštine Dvor u Hrvatskoj i drugih opština prijedorske regije kojima je taj prelaz najbliži.

Gubici

Desetine privrednih subjekata koji posluju sa firmama iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja od trenutka zatvaranja graničnog prelaza za teretni saobraćaj imaju ozbiljne finansijske gubitke zbog povećanja troškova transporta robe koju proizvode i otežanog snabdijevanja sirovinama, repromaterijalom i opremom iz zemalja EU. Privrednici su primorani da koriste prelaz u Gradini, što povećava dužinu puta za oko 400 kilometara. Inicijativu za otvaranje prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj ranije su potpisima podržali čelnici 73 privredna subjekta iz BiH i Hrvatske.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana