Прелаз у Новом Граду с прољећем диже рампу за возила

Ведрана Кулага
Прелаз у Новом Граду с прољећем диже рампу за возила

Нови Град - Вишегодишња борба за гранични прелаз који Нови Град повезује са Хрватском могла би да уроди плодом на прољеће јер постоје назнаке да би мост тада могао да буде поново отворен за путничка возила, а можда и за теретњаке под одређеним условима.

На граничном прелазу Нови Град - Двор због радова на хрватској страни саобраћај за путничка возила заустављен је од 31. јула прошле године, али не и за пјешаке, док је прелаз за теретни саобраћај затворен од 2013. године, када је Хрватска ушла у ЕУ. Општина Нови Град исте године поднијела је захтјев за прекатегоризацију јер је, како су навели, ријеч о прелазу који је веома важан за становништво и привреду.

Проблеми су посебно постали изражени када је прошлог љета на граници постављен знак стоп за сва возила. Радови су, према првобитним најавама, требали да буду завршени до краја прошле године, али је рок пролонгиран до краја априла, што је за “Глас Српске” потврдио начелник Новог Града Мирослав Дрљача. Он очекује да ће питање прекатегоризације граничног прелаза ускоро бити ријешено. Дрљача је подсјетио да је почетком овог мјесеца разговарао са првим човјеком општине Двор Николом Арбутином и члановима Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о граници између БиХ и Хрватске, истакавши да је добио увјерење да хрватски дио комисије није против прекатегоризације прелаза.

Он је подсјетио да је Нови Град, као заинтересована страна у активностима за прекатегоризацију граничног прелаза, ангажовао овлашћени институт чији је налаз потврдио да мост испуњава услове за теретни саобраћај те да се чека налаз који ради хрватска страна.

Најавио је да би ове седмице општинска делегација требало да разговора и са представницима предузећа “Хрватске цесте”.  

- Налаз о квалитету моста, који ради хрватска страна, још није завршен. Са директором “Хрватских цеста” ћемо се састати наредних дана, а раније нам је речено да ће мост за путничка возила бити отворен крајем априла - рекао је Дрљача те додао да су челници Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о граници дали назнаке да би се, уколико налаз буде добар, могло ићи са одређеним режимом за одвијање теретног саобраћаја.

- Све ово већ дуго траје и трпе сви - закључио је Дрљача.

Предсједник Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима Божо Зовко истакао је да је ријеч о сложеном проблему на којем се ради још од уласка Хрватске у ЕУ.

- Могу само рећи да има помака - рекао је кратко Зовко и додао да би наредна сједница Мјешовите комисије могла бити у мају.

Општине, привредници и становништво штету трпе још од 1. јула 2013. године када је Хрватска постала чланица Европске уније. Тада су на снагу ступили нови прописи о граничним прелазима и пограничном промету. Највећи проблем је забрана теретног саобраћаја преко граничног прелаза Нови Град - Двор. Тиме је отежана ионако тешка ситуација за привреднике из Новог Града, сусједне општине Двор у Хрватској и других општина приједорске регије којима је тај прелаз најближи.

Губици

Десетине привредних субјеката који послују са фирмама из Хрватске, Словеније, Италије, Њемачке, Аустрије и других земаља од тренутка затварања граничног прелаза за теретни саобраћај имају озбиљне финансијске губитке због повећања трошкова транспорта робе коју производе и отежаног снабдијевања сировинама, репроматеријалом и опремом из земаља ЕУ. Привредници су приморани да користе прелаз у Градини, што повећава дужину пута за око 400 километара. Иницијативу за отварање прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај раније су потписима подржали челници 73 привредна субјекта из БиХ и Хрватске.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана