Prekookeanska avantura ostvarenje studentskog sna

Milijana Latinović
Prekookeanska avantura ostvarenje studentskog sna

Banjaluka - Rad u restoranima u državi Merilend i na bajkovitom ostrvu Martini vinogradi u Masačusetsu, jednom od omiljenih ljetovališta poznatih Amerikanaca, za studenta iz Bijeljine Ognjena Urtu bio je ostvarenje američkog sna, zbog čega će se u junu po treći put otisnuti na još jednu prekookeansku avanturu.

Ognjen je jedan od hiljade studenata koji učestvuju u programu "Work and Travel" koji redovnim studentima iz Srpske i BiH nudi da četiri mjeseca rade u nekoj od američkih država, a peti mjesec putuju i obiđu najuzbudljivije destinacije, koje su imali priliku da vide samo u holivudskim filmovima.

- Ovo je izuzetna prilika. Već dva puta sam bio u SAD, usavršio engleski jezik, stekao radne navike i mnogo prijatelja. Zaradio sam lijepu sumu novca radeći uglavnom poslove u ugostiteljstvu - rekao je Ognjen, koji je student četvrte godine računarstva i informatike.

Najveći utisak na njega je ostavio boravak na ostrvu Martini vinogradi, gdje je sreo i bivšeg predsjednika SAD Baraka Obamu, glumce Leonarda Dikaprija i Džima Kerija, te trenera San Antonio Sparsa Grega Popoviča. Sa Ognjenom smo juče razgovarali u agenciji "Experience" u Banjaluci, koja je organizovala Sajam zapošljavanja. On je zajedno sa djevojkom Sanjom čekao razgovor sa poslodavcem iz Amerike.

- Pozitivno iskustvo i lijepe uspomene koje nosim iz Amerike razlog su zbog kojeg sam se prijavio i ove godine. Ovaj put idem s djevojkom, siguran sam da će nam ovo biti nezaboravno iskustvo - rekao je Ognjen i dodao da ni preko okeana novac ne pada s neba već da se moraju dobro zasukati rukavi kako bi se kući vratili sa pristojnom zaradom. 

Za poslodavce je najvažnije da mladi ljudi koji odluče da budu dio ovog programa poznaju osnove engleskog jezika, imaju želju da rade i upoznaju novu kulturu i nove ljude.

- Nudimo im jedinstvenu priliku da rade u restoranima na ostrvu. Studentima obezbjeđujemo smještaj u blizini restorana u kojem rade, a plata zavisi od toga kako se pokažu - rekao je generalni menadžer pet restorana na ostrvu Martini vinogradi Rašid Degaši, koji je juče u Banjaluci razgovarao sa 25 studenata. Oni koji se pokažu najbolji na intervjuu dobiće priliku da potpišu ugovor i u junu počnu da rade na ovom ostrvu.

Da sve više mladih iz Srpske i BiH želi da se oproba u ovoj avanturi, potvrđuju u agenciji "Experience", preko koje svake godine oko 450 studenata iz BiH otputuje u Ameriku.

- "Work and Travel" je program koji je odobrio američki Stejt department i u njemu godišnje učestvuje 100.000 studenata iz cijelog svijeta, a koji mi ovdje sprovodimo u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH - rekla je menadžer edukativnih programa u agenciji Silvana Vasić i istakla da kandidati imaju mogućnost da se zaposle kod oko 500 poslodavaca sa kojima sarađuju. Dodala je da je trenutno više od 450 prijavljenih za učešće u programu, te da se zainteresovani mogu prijaviti do kraja marta.

- Troškove povratne karte, osiguranja i vize, koji iznose oko 5.000 KM, snose studenti, ali imaju mogućnost da novac obezbijede putem kredita u NLB banci sa kojom mi imamo ugovor - rekla je Vasićeva i dodala da je na ugovorima koje potpisuju s poslodavcem tačno naveden garantovani iznos zarade, te da se na osnovu ugovora odobrava viza.

Kina

Silvana Vasić ističe da je mnogo zainteresovanih i za program "Teach China", a koji je namijenjen onima koji su bez posla i odlično poznaju engleski jezik.

- Kandidat ima samo troškove karte, koji mu se vraćaju po isteku ugovora i plus dobija bonus u istom iznosu. Plate se kreću oko 1.100 dolara i imaju plaćen smještaj u Kini. Oni tamo predaju engleski jezik u predškolskim ustanovama - rekla je Vasićeva.

Božana Bašić  

Ovo je dobra prilika da se steknu nova radna i druga iskustva, a pri tome i za obilazak mjesta iz snova, koja možda nikad ne bih bila u mogućnosti da obiđem. Pri tome sam zaradila novac za sve svoje planove.

Anja Davidović  

"Work and Travel" je najlakši i najjednostavniji način da se ode u Ameriku i zaradi novac dok ste studenti. Zagarantovano je odlično društvo, a sa druge strane više upoznate sebe, osamostalite se i putujte gdje god hoćete.

Jelena Jorgić  

U ovom programu sam vidjela šansu da zaradim novac i putujem, poboljšam znanje engleskog jezika, upoznam različite kulture, steknem nove prijatelje širom svijeta, osamostalim se. Ostvarila sam i mnogo više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana