Прекоокеанска авантура остварење студентског сна

Милијана Латиновић
Прекоокеанска авантура остварење студентског сна

Бањалука - Рад у ресторанима у држави Мериленд и на бајковитом острву Мартини виногради у Масачусетсу, једном од омиљених љетовалишта познатих Американаца, за студента из Бијељине Огњена Урту био је остварење америчког сна, због чега ће се у јуну по трећи пут отиснути на још једну прекоокеанску авантуру.

Огњен је један од хиљаде студената који учествују у програму "Work and Travel" који редовним студентима из Српске и БиХ нуди да четири мјесеца раде у некој од америчких држава, а пети мјесец путују и обиђу најузбудљивије дестинације, које су имали прилику да виде само у холивудским филмовима.

- Ово је изузетна прилика. Већ два пута сам био у САД, усавршио енглески језик, стекао радне навике и много пријатеља. Зарадио сам лијепу суму новца радећи углавном послове у угоститељству - рекао је Огњен, који је студент четврте године рачунарства и информатике.

Највећи утисак на њега је оставио боравак на острву Мартини виногради, гдје је срео и бившег предсједника САД Барака Обаму, глумце Леонарда Дикаприја и Џима Керија, те тренера Сан Антонио Спарса Грега Поповича. Са Огњеном смо јуче разговарали у агенцији "Experience" у Бањалуци, која је организовала Сајам запошљавања. Он је заједно са дјевојком Сањом чекао разговор са послодавцем из Америке.

- Позитивно искуство и лијепе успомене које носим из Америке разлог су због којег сам се пријавио и ове године. Овај пут идем с дјевојком, сигуран сам да ће нам ово бити незаборавно искуство - рекао је Огњен и додао да ни преко океана новац не пада с неба већ да се морају добро засукати рукави како би се кући вратили са пристојном зарадом. 

За послодавце је најважније да млади људи који одлуче да буду дио овог програма познају основе енглеског језика, имају жељу да раде и упознају нову културу и нове људе.

- Нудимо им јединствену прилику да раде у ресторанима на острву. Студентима обезбјеђујемо смјештај у близини ресторана у којем раде, а плата зависи од тога како се покажу - рекао је генерални менаџер пет ресторана на острву Мартини виногради Рашид Дегаши, који је јуче у Бањалуци разговарао са 25 студената. Они који се покажу најбољи на интервјуу добиће прилику да потпишу уговор и у јуну почну да раде на овом острву.

Да све више младих из Српске и БиХ жели да се опроба у овој авантури, потврђују у агенцији "Experience", преко које сваке године око 450 студената из БиХ отпутује у Америку.

- "Work and Travel" је програм који је одобрио амерички Стејт департмент и у њему годишње учествује 100.000 студената из цијелог свијета, а који ми овдје спроводимо у сарадњи са Амбасадом САД у БиХ - рекла је менаџер едукативних програма у агенцији Силвана Васић и истакла да кандидати имају могућност да се запосле код око 500 послодаваца са којима сарађују. Додала је да је тренутно више од 450 пријављених за учешће у програму, те да се заинтересовани могу пријавити до краја марта.

- Трошкове повратне карте, осигурања и визе, који износе око 5.000 КМ, сносе студенти, али имају могућност да новац обезбиједе путем кредита у НЛБ банци са којом ми имамо уговор - рекла је Васићева и додала да је на уговорима које потписују с послодавцем тачно наведен гарантовани износ зараде, те да се на основу уговора одобрава виза.

Кина

Силвана Васић истиче да је много заинтересованих и за програм "Teach China", а који је намијењен онима који су без посла и одлично познају енглески језик.

- Кандидат има само трошкове карте, који му се враћају по истеку уговора и плус добија бонус у истом износу. Плате се крећу око 1.100 долара и имају плаћен смјештај у Кини. Они тамо предају енглески језик у предшколским установама - рекла је Васићева.

Божана Башић  

Ово је добра прилика да се стекну нова радна и друга искуства, а при томе и за обилазак мјеста из снова, која можда никад не бих била у могућности да обиђем. При томе сам зарадила новац за све своје планове.

Ања Давидовић  

"Work and Travel" је најлакши и најједноставнији начин да се оде у Америку и заради новац док сте студенти. Загарантовано је одлично друштво, а са друге стране више упознате себе, осамосталите се и путујте гдје год хоћете.

Јелена Јоргић  

У овом програму сам видјела шансу да зарадим новац и путујем, побољшам знање енглеског језика, упознам различите културе, стекнем нове пријатеље широм свијета, осамосталим се. Остварила сам и много више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана