Predstavljena knjiga Novi hladni rat i Srbija - geopolitička stvarnost Srba

Srna
Predstavljena knjiga Novi hladni rat i Srbija - geopolitička stvarnost Srba

Beograd - Knjiga "Novi hladni rat i Srbija - geopolitička stvarnost Srba", čiji je autor penzionisani general Vinko Pandurević, predstavljena je večeras na štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

O značaju ovog djela, koje su objavili beogradski "Svet knjige" i predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, govorio je politički analitičar Aleksandar Pavić, koji je posebno naglasio njegovu sveobuhvatnost.


"Glavni utisak o ovoj knjizi je njena sveobuhvatnost. Ona je u isto vreme geopolitička i bavi se unutrašnjom nacionalnom politikom na nivou prostora, gde je živeo i ratovao srpski narod", rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, knjiga stavlja u kontekst savremene događaje i novi hladni rat, kao što i sam naslov govori, te šta je položaj Srbije u svemu tome.

"Knjiga govori i o tome šta bi, prema mišljenju autora, trebalo uraditi, i to na osnovu njegovog vrlo bogatog vojničkog, obrazovnog, sociološkog i političkog iskustva", rekao je Pavić.

Pavić je naveo da se ovo djelo bavi i svjetskim i lokalnim pitanjima, ali da sve to stavlja u cjelinu koju je lako razumjeti.

Pandurević je ukazao na značaj četvrtog dijela knjige koji se tiče postdejtonske BiH i prisjećanja na određene ratne događaje.

"U poglavlju o postdejtonskoj BiH, odnosno odbrani Republike Srpske, značajne su teme koje se tiču očuvanja njenog naziva, simbola i njenih ustavnih nadležnosti", rekao je Pandurević Srni.

Prema njegovim riječima, zanimljiv je i dio koji se tiče nekih ratnih događaja putem vezivanja sa aktuelnom situacijom danas u Republici Srpskoj i uopšte u BiH.

On kaže da treba istaći i sve veće interesovanje Kine i Rusije za Balkan i sučeljavanje Rusije i SAD na prostoru Balkan.

"Postoji jedan trougao čiji je vrh zaboden u samo srce Beograda, a na krakovima trougla klate se Rusija i SAD u svojim nadmetanjima. Rusija djeluje na ovim prostorima sa najboljim namjerama zaštite suvereniteta Srbije, dok SAD nastoji na svaki način da istisne Rusiju sa ovog prostora", rekao je Pandurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana