Представљена књига Нови хладни рат и Србија - геополитичка стварност Срба

Срна
Представљена књига Нови хладни рат и Србија - геополитичка стварност Срба

Београд - Књига "Нови хладни рат и Србија - геополитичка стварност Срба", чији је аутор пензионисани генерал Винко Пандуревић, представљена је вечерас на штанду Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду.

О значају овог дјела, које су објавили београдски "Свет књиге" и представништво Републике Српске у Србији, говорио је политички аналитичар Александар Павић, који је посебно нагласио његову свеобухватност.


"Главни утисак о овој књизи је њена свеобухватност. Она је у исто време геополитичка и бави се унутрашњом националном политиком на нивоу простора, где је живео и ратовао српски народ", рекао је Павић.

Према његовим ријечима, књига ставља у контекст савремене догађаје и нови хладни рат, као што и сам наслов говори, те шта је положај Србије у свему томе.

"Књига говори и о томе шта би, према мишљењу аутора, требало урадити, и то на основу његовог врло богатог војничког, образовног, социолошког и политичког искуства", рекао је Павић.

Павић је навео да се ово дјело бави и свјетским и локалним питањима, али да све то ставља у цјелину коју је лако разумјети.

Пандуревић је указао на значај четвртог дијела књиге који се тиче постдејтонске БиХ и присјећања на одређене ратне догађаје.

"У поглављу о постдејтонској БиХ, односно одбрани Републике Српске, значајне су теме које се тичу очувања њеног назива, симбола и њених уставних надлежности", рекао је Пандуревић Срни.

Према његовим ријечима, занимљив је и дио који се тиче неких ратних догађаја путем везивања са актуелном ситуацијом данас у Републици Српској и уопште у БиХ.

Он каже да треба истаћи и све веће интересовање Кине и Русије за Балкан и сучељавање Русије и САД на простору Балкан.

"Постоји један троугао чији је врх забоден у само срце Београда, а на краковима троугла клате се Русија и САД у својим надметањима. Русија дјелује на овим просторима са најбољим намјерама заштите суверенитета Србије, док САД настоји на сваки начин да истисне Русију са овог простора", рекао је Пандуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана