Predložen zakon o eksproprijaciji za Koridor “Pet C”

ATV
Predložen zakon o eksproprijaciji za Koridor “Pet C”

Skraćivanje rokova u postupku eksproprijacije ubrzaće početak izgradnje Koridora “Pet C”. To je obrazloženje Geodetske uprave, predlagača Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Koridora i dionice auto-puta “Deveti januar”, koji je žestoko posvađao vladajuće i opoziciju.

Iz Geodetske uprave poslanicima poručuju da važeći Zakon o eksproprijaciji usporava izgradnju, jer je rok za podnošenje žalbe 15 dana. To, kažu, sve košta, i zato Srpskoj trebaju novi propisi.

“Da su rokovi za izgradnju ovog projekta utvrđeni ugovorom i da postoje penali za neizvršenje ugovorenih obaveza, smatrali smo da će nastupiti štetne posljedice za Republiku Srpsku, ukoliko se postupak eksproprijacije ne bi izvršio na vrijeme”, kaže Bosiljka Predragović, direktor RGU RS.

Sve radite da se presječe još neka vrpca pred izbore, poručuje opozicija. Tvrde da je sve smišljeno kako bi auto-put Banjaluka- Doboj po svaku cijenu bio otvoren do oktobra i da bi se, kako kažu, izvođačima namjestili poslovi.

“Jer čim se radi nekim skraćenim postupcima, nešto na brzinu, sumnjam da će neko biti oštećen. To se sve radi nabrzaka. Čim je nešto brzo, ono je i kuso”, poručuje Zdravko Krsmanović, poslanik iz NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Predloženi zakon nema veze sa izgradnjom auto-puta Banjaluka - Doboj, odgovaraju poslanici iz vladajuće koalicije. 

“Ovo je samo Koridor “Pet C” koji prolazi kroz RS i onaj dio auto-puta koji bi trebalo da se spoji na Koridor, a to je prelaz preko rijeke Bosne, u predjelu Rudanke prema Doboju. Prema tome, ono prije rečeno, znate, donosite zakon da bi otvorili auto-put. Mi ćemo ova 72 kilometra auto-puta, koji je u izgradnji, otvoriti, tu su riješeni imovinsko-pravni odnosi”, kaže Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Zakonom je predviđeno da se prepolovi rok za žalbe u postupcima eksproprijacije na dionici predviđenoj za Koridor Vc, a da se rokovi za utvrđivanje javnog interesa skrate za mjesec dana. Geodeti bi počeli da rade na normu, a svako rješenje preko norme dodatno bi im se plaćalo. Dužina auto-puta Koridor “Pet C” kroz Republiku Srpsku je 46 kilometra, a početkom juna raspisan je tender za prvu dionicu. Rok za izgradnju i otklanjanje nedostataka je ukupno četiri godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana