Правни факултет у Бањалуци храм науке и образовања у РС

Данијела Стоканић
Правни факултет у Бањалуци храм науке и образовања у РС

Бањалука - Бањалучки Правни факултет, храм правне науке и образовања правника у Српској, наставља континуитет квалитетног рада, што потврђују врхунски правници који пуни знања и вјештина излазе из ове високошколске установе.

Овај факултет, који само малим дијелом осликавају савремено опремљене мултимедијалне сале, амфитеатри и судница, ове године обиљежава 43. године рада и постојања. Тим поводом сутра ће бити одржана свечаност и промоција магистара правних наука и дипломираних правника.

На рад ове високошколске установе највише је поносан декан Жељко Мирјанић, који каже да се она по много чему разликује од других правних факултета.

Истиче да наставне планове и програме факултет прилагођава како би се пратиле потребе заједнице.

- Сад нам је у првом плану да лиценцирамо докторске студије правних наука, зато што је то законска обавеза, а то тражи и Болоњска декларација - казао је Мирјанић.

Додао је да упркос томе што се генерације мијењају, Правни факултет остаје храм правне науке и образовања и то успјешно већ 43 године.

- Формирање Правног факултета прије четири деценије била је визионарска идеја, ако се погледа коју улогу данас наши професори и некадашњи студенти имају у правном животу Српске. Наши дипломци обављају најважније функције како у Српској, тако и шире, а професори учествују као креатори разних закона у Српској - рекао је Мирјанић.

За овај факултет, који има активних 1.545 студената првог и 202 другог циклуса, те девет доктораната, влада велико интересовање због квалитетне наставе.

- Наши бивши студенти су најбоља препорука за свршене средњошколце да упишу овај факултет - казао је Мирјанић и додао да студентима треба омогућити више практичног рада, иако у вези с тим питањем већ сад имају добру сарадњу са удружењима која окупљају правнике, као и са републичким и градским установама.

Вера Караћ једна је од три дипломца, којој ће на свечаности због остварених резултата током студија бити додијељена Плакета Правног факултета. За њу је ово признање, каже, круна уложеног рада и труда, док је бити први међу једнаким част и привилегија.

- С обзиром на то да сам недавно дипломирала, ово је лијеп завршетак четворогодишњег студирања, а тек ми предстоји да стечено знање примијеним и да наставим да се усавршавам. Ове четири године су биле најљепше и најизазовније у мом животу - казала је Караћева, која је факултет завршила са просјечном оцјеном 9,62.

Заједно са њом плакету ће добити и Љубица Каурин и Станимирка Смиљић, која је на овом факултету дипломирала у новембру прошле године.

- Није било лако, али кад имаш циљ и жељу све се може постићи - казала је Смиљићева.

"Болоња"

Жељко Мирјанић је истакао да је у Српској и региону у току преиспитивање резултата примјене Болоњске деклерације.

- Постоји низ критика на примјену "Болоње" у посттранзиционим земљама бивше Југославије. Треба се вратити ка томе да предмети који захтијевају много рада студената поново буду двосеместрални, као што је то било некада - истакао је Мирјанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана