Правду за сина спремна да тражи и у Стразбуру

Анита Јанковић-Речевић
Правду за сина спремна да тражи и у Стразбуру

Бањалука - Самохрана мајка тринаестогодишњег сина Злата Шећербеговић из Бањалуке, која већ 11 година води битку за алиментацију, тврди да правосуђе у РС немарно води њен случај, али, каже, неће одустати и спремна је да по правду иде и до Европског суда за људска права у Стразбуру.

Ова мајка тврди да је суд годинама на страни њеног бившег мужа, који не плаћа алиментацију иако ради у Њемачкој. Њена битка траје од 2007. када је покренула тужбу за развод брака, а од оца свог дјетета потражује укупно 11.600 евра.

- Суд ми је старатељство над сином додијелио у марту 2009. године и бившег мужа обавезао на мјесечну алиментацију од 200 евра, почевши од дана покретања бракоразводне парнице. Прве три године није плаћао ништа, а под притиском Центра за социјални рад почео је да уплаћује повремено 150 евра - прича Шећербеговићева за “Глас Српске”. Тврди да се правосуђе не држи пресуде из 2009. коју је само донијело, а која је правоснажна и извршна.

Због избјегавања плаћања алиментације, у јулу 2009. против оца дјетета поднијела је и кривичну пријаву.

- Предмет је додијељен тужиоцу бањалучког Окружног тужилаштва Бранку Бјелајцу, који је пријаву пет година држао у ладици, а када је коначно подигао оптужницу, на своју руку је скратио период потраживања новца за готово три године. Судија Драган Улетиловић је то прихватио као валидно иако сам с адвокатом настојала доказати да је датум из оптужнице измишљен - прича ова разочарана мајка. Лани се обратила њемачким органима који су на основу правоснажне пресуде бањалучког суда од њеног бившег мужа наплатили 7.050 евра, о чему је обавијестила правосудне органе у Српској.

- Мој бивши супруг је суду доставио уплатницу на којој је својевољно написао да се уплата односи на дуг од октобра 2013. до августа прошле године. Вјештак Слобо Милаковић, који је израчунао да дуг од јануара 2010. до марта 2015. године износи 6.600 евра, закључио је да је том уплатом из Њемачке обавеза измирена. Ни судија ни тужилац нису провјерили за који период је новац уплаћен, а за који тужен и од када тече обавеза - тврди Шећербеговићева.

Кап која је прелила чашу је посљедње рочиште, које је одржано у Основном суду Бањалука прошле седмице, када је, каже, судија све аминовао.

- Моје дијете је обесправљено и пред судом и пред тужилаштвом, због чега ћу за несавјестан рад ВСТС-у пријавити судију, тужиоца и вјештака јер су радили на штету мога сина - закључила је ова мајка.

Актери ове приче јуче нису били расположени за разговор, а Бјелајац је поручио да се обратимо портпаролу институције у којој ради.

- Зовете ме након истека радног времена, што је непристојно. Ако треба, тужбама ћемо доказивати све што треба - рекао је Бјелајац, кога смо позвали око 15.45 часова.

Милаковић је изјавио да се сва документација налази у суду, док је Улетиловић кратко рекао да се за разговор најавимо у суду, те ће нас, ако одлучи, примити. ++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана