Povrijeđena tri radnika fabrike u Lukavcu, otrovna tekućina se izlila u Spreču

Agencije
Povrijeđena tri radnika fabrike u Lukavcu, otrovna tekućina se izlila u Spreču

Lukavac - U Global Ispat Koksnoj Industriji (GIKIL) d.o.o. Lukavac dogodila se nesreća u kojoj su povrijeđena tri radnika tokom izvođenja radova na razdvajaču sirovog katrana u drugoj smjeni.

Nakon ukazane prve pomoći od GIKIL-ovih medicinara, vozilima hitne pomoći povrijeđeni su odmah prebačeni u Dom zdravlja Lukavac, odakle su upućeni na Univerzitetsko-klinički centar Tuzla, te prema informacijama niti jedan od radnika nije životno ugrožen, saopšteno je iz GIKIL-a.

Nesreća se dogodila u 15:45 sati tokom varenja na jednom od rezervoara prilikom čega je došlo do rasta pritiska, a koji je uzrokovao i njegovo urušavanje. Tom prilikom povrijeđena su tri radnika, od kojih jedan teže.

“Oni se trenutno nalaze na UKC-u Tuzla i, što je u ovom momentu najvažnije, van su životne opasnosti. Sigurnosna situacija u GIKIL-u je trenutno pod kontrolom, alarmirane su sve naše službe, te nadležni organi, a više detalja o cjelokupnom uzroku nesreće znaćemo nakon što budu obavljene sve interne i eksterne istražne radnje”, kazao je Huso Jašarević, direktor fabrike Koksara u GIKIL-u.

Uslijed eksplozije u GIKIL-u kontaminirana tekućina iscurila u rijeku Spreču

U petak oko 16 sati došlo je do incidentnog ispuštanja kontaminirane tekućine uslijed eksplozije rezervoara R34 u kome se nalazila amonijska voda u RJ Kondenzacija u Global Ispat Koksnoj Industriji (GIKIL) d.o.o. Lukavac.

Isteklo je blizu 200-300 m3 amonijske vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da je oko 70 metara kubnih isteklo u rijeku Spreču.

Odmah po saznanju na mjesto događaja su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

O ispuštanju onečišćene tekućine u rijeku Spreču obaviješteni su predstavnici Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, policajci nadležne Policijske Uprave, Inspektorat Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Kantonalni inspekcijski organi, Federalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalni vodni inspektor je proglasio II stepen ugroženosti i angažovao ovlašteni pravni subjekt Delta petrol Kakanj za sprečavanje daljnjeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom.

“Ovim putem obavještavamo javnost koja koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca kao i bunare koji se nalaze u blizini rijeke da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda”, saopćio je vodni inspektor.

Uzorke rijeke Spreče će u toku noći uzeti predstavnici laboratorije Agencije za vodno područje sliva rijeke Save iz Sarajeva, a o rezultatima će javnost biti obaviještena u što kraćem roku.

Podsjetimo, u Global Ispat Koksnoj Industriji (GIKIL) d.o.o. Lukavac dogodila se nesreća u kojoj su povrijeđena tri radnika tokom izvođenja radova na razdvajaču sirovog katrana u drugoj smjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana