Поврће скупље и до 70 одсто

nezavisne.com
Поврће скупље и до 70 одсто

Бањалука - Поврће је већ поскупјело у односу на септембарске цијене, а у наредном периоду оне ће само расти па ће у односу на прошлу годину, у просјеку, бити више 50 до 70 одсто.

Потврдио је ово за “Независне” Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС. Напомиње да је све то посљедица лоше године, која је била врло кишна, а принос је био доста мањи.

Мастало истиче да су већ знатно поскупјели купус и лук, али у наредних мјесец-два биће још раста цијена. Он каже да је велепродајна цијена лука 0,70 КМ по килограму, кромпира око 0,40 КМ, а купуса 0,40-0,80 у зависности од врсте.

То значи да су малопродајне цијене овог поврћа на рафама знатно више.

“Цијена лука је већ много виша него лани, за неких 50 одсто, купуса такође, можда и више од 50 одсто, а и цијена кромпира је тренутно виша него лани, мада се, баш због тога што је било много кромпира, у понуди још држи на нижем нивоу”, каже Мастало.

Додаје да повртари који су складиштили залихе кромпира чекају, а будући да се очекује мањак конзумног кромпира, слиједи сигуран раст и његове цијене, који нас чека већ крајем године.

“И ту се очекује да ће порасти и до 30 одсто”, каже Мастало.

Према његовим ријечима, поврће које је било лошијег квалитета већ је продато јер није могло чекати да се складиши, тако да су га се повртари рјешавали одмах “са њиве”, а то је утицало на пад цијене кромпира, лука и купуса у деветом мјесецу.

“Онај ко је имао добар квалитет поврћа, складиштио га је и чека боље цијене”, тврди Мастало.

Једна Бањалучанка, која често пазари на пијаци, каже да виђа много купаца који купују само по једну или двије главице лука и неколико кромпира.

“То се иначе највише једе јер је било и најјефтиније, а сад ако и то поврће поскупи, трпезе ће бити све сиромашније”, рекла је она.

Повртари у ФБиХ кажу да се боре с посљедицама лоше године, а много плодова њиховог рада већ је прекрила трулеж.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, упркос свим потешкоћама с којима се сусрећу, мишљења је да ће се све то покрити увозом као што је и раније била пракса.

“Јесте година била лоша, јесте све подбацило, али се ова наша држава увијек ослања на увоз. Иначе, ми немамо довољно производње колико нам је потребно”, каже Бићо.

Проблем им највише представља труљење, које им односи добар дио тих плодова.

“Лук и даље труне, неће дочекати ни пола зиме, иструнуће сав. Нико не зна колико је пропало, али у питању су велике количине, јер је била велика влага и врло лош квалитет свега”, каже Бићо.

Додаје да се произвођачи труде да колико-толико рашчишћавају складишта и зато производе дају будзашто.

“Лук, рецимо, сада можете купити за пола марке по килограму, али је упитног квалитета. Кромпиру је цијена од 0,80 КМ”, каже Бићо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана