Повољним кредитом до капиталних инвестиција

А. Ј.Р.
Повољним кредитом до капиталних инвестиција

Бањалука - У циљу омогућавања повољнијег амбијента за капиталне инвестиције у пољопривреди, али и сигурног пласмана и уговореног откупа домаћих производа, пољопривредницима и прерађивачким предузећима у Српској на располагању ће бити повољни кредити са каматном стопом до 3,3 одсто.

Наиме, приједлог измјена Правила о пласману новца по кредитним линијама и зајмовима, који је усвојила Влада Српске, омогућава додатно смањење укупне излазне каматне стопе према корисницима кредита за капиталне инвестиције у пољопривреди са каматом од три одсто, док је за откуп домаћег воћа, поврћа, житарица, меса и млијека предвиђена камата од 3,3 одсто.

Ове измјене Влада је усвојила након што је прихватила информацију ресорног министарства којом је предложено смањење каматних стопа Инвестиционо-развојне банке РС и пословних банака ради побољшања укупних услова финансирања откупа домаћих пољопривредних производа, што је у интересу јачања цјелокупне економије Српске.

- Умањења су доступна у оквиру постојећих кредитних линија намијењених овим категоријама корисника, а које се реализују посредством финансијских посредника - саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Измјене и допуне правила пружају могућност повољнијем финансирању откупа примарне пољопривредне производње и капиталних улагања у пољопривреду и прерађивачку индустрију, чиме се доприноси ефикаснијем повезивању примарне производње са прехрамбено-прерађивачким капацитетима и прометницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана