Povećana tražnja pred popravne ispite

nezavisne.com
Povećana tražnja pred popravne ispite

Banjaluka, Bijeljina - Potražnja za instrukcijama u periodu pred popravne ispite je povećana, kao i u vrijeme prijemnih ispita na fakultetima, među kojima je dominantna matematika - kraljica nauke, a nešto manje su tražene fizika i hemija, kažu instruktori iz ovih predmeta.

Maja Malešević, nastavnik matematike, koja drži instrukcije iz ovog predmeta u Banjaluci, kaže da je tražnja povećana te da instrukcije najviše traže srednjoškolci zbog popravnog ispita i budući studenti zbog upisa na fakultete.

“Nema mnogo predmeta za koje su tražene instrukcije, uglavnom su to matematika, fizika i eventualno hemija”, rekla je Maleševićeva. Ona kaže da je cijena časa matematike kod nje 10 KM za sat vremena, te da ona po toj cijeni instrukcije naplaćuje već godinama.

“Nebitno je da li su časovi za osnovce, srednjoškolce ili buduće studente, cijena je ista, jer čas traje isto, te je po težini isti za mene”, kaže Maleševićeva.

Jedan od instruktora matematike iz Bijeljine kaže da je tražnja za instrukcijama povećana i u ovom gradu i naglasio je da je dominantna matematika, fizika, te kada su pripreme za prijemni, izuzetno su tražene biologija i hemija zbog upisa na medicinske fakultete.

“Dosta su tražene instrukcije u ovom periodu, a najviše ih definitivno traže srednjoškolci. Ja i nemam mnogo zainteresovanih sada, za razliku od perioda pred prijemni ispit, ali od svojih kolega čujem da oni imaju mnogo kandidata i sada pred popravne ispite”, rekao nam je ovaj instruktor. Dodao je da čas kod njega traje sat i po vremena i da je cijena 15 KM, te da je standardna cijena časa od 10 do 15 KM i da se svi instruktori drže tog standarda, te da niko ne iskače iz tih okvira.

Međutim, Dragan Ćajić, dugogodišnji instruktor za predmete matematika, fizika i informatika, kaže da ove godine nema toliko zahtjeva za instrukcije pred popravne ispite kao ranije.

“Tokom više od deset godina mog davanja instrukcija, rekao bih da je matematika imala najviše udjela u časovima, kako za osnovce tako i za srednjoškolce, ali je broj zainteresovane djece za sticanje znanja iz godine u godinu sve manji, jer mladi uglavnom žele sve na brzinu da nauče, nekoliko tipskih zadataka napamet, bez razumijevanja, kako bi dobili lijepe ocjene u školi”, kaže Ćajić i dodaje da je interes za informatiku i informatičku pismenost sve izraženiji, tako da je tu povećana potražnja.

“Pretjeranim korištenjem informaciono-komunikacione tehnologije, bojim se da smo poprilično zanemarili poznavanje maternjeg jezika i čitanje knjiga”, rekao je Ćajić, koji kaže da cijenu prilagođava džepu roditelja kako ne bi dodatno trpjeli opterećenje.

Da potražnja za instrukcijama iz hemije nije mnogo velika pred popravne ispite, rekao nam je jedan od profesora hemije u jednoj banjalučkoj školi.

“Mišljenja sam da su u školama sniženi kriterijumi za prolaznost, tako da nema mnogo djece na popravnim ispitima iz ovoga predmeta. Imali smo zainteresovanih kandidata pred kraj školske godine, ali ih je sada nešto manje”, kaže ovaj profesor i dodaje da cijena časa od sat vremena iznosi 20 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana