Потрошачи све мање праштају трговцима

Анита Јанковић-Речевић
Потрошачи све мање праштају трговцима

Бањалука - Потрошачи у Српској све мање праштају трговцима који не хају за рекламације па заштиту својих права траже од инспектора, који посљедњих мјесеци имају пуне руке посла рјешавајући притужбе купаца.

У Инспекторату РС истичу да је по конкретним рекламацијама потрошача републичка тржишна инспекција у прва три мјесеца обавила 55 контрола, што је за десет више него у истом периоду прошле године.

- У 41 случају рекламација је уважена на лицу мјеста, док су четири жалбе ријешене након наложених управних мјера. Инспектори су утврдили да шест рекламација није било оправдано, четири жалбе су још у току, а једна је прослијеђена другом надлежном органу - рекли су у Инспекторату РС.

Додали су да су се на листи жалби потрошача најчешће нашле притужбе на продавце који нису прихватали рекламације за техничке производе, одјећу, обућу, те телекомуникационе и комуналне услуге.

- Поступци по рекламацијама су рјешавани на различите начине. Трговци су потрошачима по налогу инспектора враћали новац или вршили замјену производа новим - додали су у Инспекторату РС.

Навели су да тржишна инспекција у свакодневном надзору контролише да ли трговци издају рачуне, истичу продајне цијене, декларишу производе, посједују гаранције и техничка упутства, и на тај начин дјелује превентивно како би спријечила повреду права потрошача.

- У прва три мјесеца ове године републичка тржишна инспекција обавила је више од 1.800 контрола, а с циљем отклањања неправилности изречене су 233 мјере и 343 прекршајна налога у вриједности од 206.300 КМ. Најчешће утврђене неправилности односиле су се на неиздавање рачуна, истицање цијена, вођење пословних књига и евиденција, те верификацију мјерила - додали су у Инспекторату РС.

Директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да су притужбе све чешће из два разлога. Први је, истиче, што купци постају све свјеснији својих права, а други тај што трговци упорно одбијају рекламацију.

- Свакодневно нам се обраћају незадовољни купци и ове године већ имамо 450 жалби. На годишњем нивоу тај број достигне хиљаде, а бијела техника, телефони и обућа су најболнија тачка. На наше тржиште стижу неквалитетни фрижидери, веш-машине и друга техничка роба, а скупа обућа обично је рађена за треће земље и не одговара квалитету који купци плате - рекла је Марићева и додала да су притужбе на храну посљедњих година доста ријетке. Она је истакла да су едукацији потрошача значајно допринијели медији јер редовно извјештавају о превареним купцима.

- Упркос томе, и даље највећи број трговина нема истакнуте књиге рекламације иако је то законом прописано. Потрошачи су принуђени да их сами затраже, а чак и када то ураде, најчешће их и не добију, и тада се обраћају нама - рекла је Марићева.

Жалбама купаца затрпани су и у бијељинском Удружењу потрошача “Звоно”.

- Готово да нема дана да нам на врата не закуца бар једна особа која тражи помоћ јер у продавници неће да прихвате рекламацију. Само лани смо имали више од 900 жалби. Међутим, и даље највећи број потрошача не зна која су њихова права, тек 20 одсто грађана зна да, осим књиге жалби, постоји и књига рекламације - каже предсједник Удружења “Звоно” Јован Василић и додаје да и највећи број трговаца није едукован о правима потрошача, због чега је удружење лани штампало брошуру како би трговце информисало о њиховим обавезама према купцима. 

Апел

У Инспекторату Српске апелују на купце да се информишу о својим правима, наводећи да су Законом о заштити потрошача дефинисана бројна питања која регулишу остваривање права купаца.

- Да би се заштитили, купци треба да знају на који начин то могу учинити. Осим закона, значајну улогу имају удружења за заштиту права потрошача која су у Српској изузетно активна и ангажована - кажу у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана