Potpisan Sporazum o organizovanju sistematskih pregleda mladih sportista takmičara do 18 godina u Republici Srpskoj

Glas Srpske
Potpisan Sporazum o organizovanju sistematskih pregleda mladih sportista takmičara do 18 godina u Republici Srpskoj

​Bavljenje sportom je važno za pravilan fizički i psihički razvoj djece, ali je jednako važno da se prati zdravstveno stanje sportista putem redovnih sistematskih pregleda, kako bismo preventivno djelovali, rekla je ministar porodice, omladine i sporta, Sonja Davidović poslije potpisivanja Sporazuma o organizovanju sistematskih pregleda mladih sportista takmičara do 18 godina u Republici Srpskoj.

Ona je objasnila da je namjera potpisnika sporazuma bila i da roditeljima mladih sportista pomognu i oslobode ih dijela troškova.

„Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u potpunosti snose troškove sistematskog pregleda u odnosu 50 – 50 odsto, a sistematske preglede obavljaće ljekari u Zavodu za medicinu rada i sporta” – istakla je Davidovićeva.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Dejan Kusturić, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma, naglasivši da je izuzetno važno preventivno djelovanje.

„Drago mi je što nastavljamo saradnju i što imamo mogućnost da preventivno djelujemo, jer se Fond u mnogo većem dijelu bavi finansiranjem posljedica zdravstvenih problema” – rekao je Kusturić.

Osim Ministarstva porodice, omladine i sporta i Fonda zdravstvenog osiguranja, potpisnik Sporazuma je i Zavod za medicinu rada i sporta. Direktor Zavoda, Anka Šmitran Đurić, podsjetila je da je prošle godine obavljeno preko 10 000 sistematskih pregleda mladih sportista takmičara, a cijena jednog pregleda je 45 KM.

„Drago mi je što institucije imaju sluha za ovu temu i vjerujem da će novim zakonskim rješenjima u oblasti sporta i zdravstvene zaštite još detaljnije biti definisana zdravstvena zaštita sportista” – kaže Šmitran – Đurić.

Sporazumom o organizovanju sistematskih pregleda mladih sportista takmičara do 18 godina u Republici Srpskoj konstatovano je da je sport i zaštita zdravlja sportista od opšteg interesa za Republiku Srpsku, a posebno mladih sportista takmičara do 18 godina, te da će sistematske preglede mladih sportista Zavod vršiti samo grupno i organizovano prema spiskovima sportista dostavljenih od strane registrovanih sportskih organizacija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana