Поште Српске узимају кредит од пет милиона

Маријана Миљић
Поште Српске узимају кредит од пет милиона

Бањалука - "Поште Српске" планирају да се ове године задуже за пет милиона марака, а тај новац биће утрошен за побољшање ликвидности предузећа и исплату обавеза према запосленима.

Планови за задуживање наведени су у плану пословања јавног предузећа за ову годину који ће разматрати Скупштина акционара 19. фебруара.

- Планирано дугорочно задуживање износи пет милиона марака, са роком отплате од пет година. Мјесечна рата за овај кредит износиће 91.632 марке. Посљедња рата стиже на наплату у августу 2023. године. Кредит ће бити коришћен за побољшање ликвидности и плаћање пореза и доприноса на плате запослених - наведено је у плану пословања "Пошта Српске".

У "Поштама Српске" истичу да не би било потребе за новим задуживањем да могу наплатити сва своја потраживања.

- Не можемо наплатити своја потраживања, а највише од судова. Због тога бисмо новац од новог задужења држали у резерви за случај да будемо доведени у ситуацију да немамо довољно новца. Тада бисмо искористили ново задужење. Кредит је за не дај боже - казала је директорица "Пошта Српске" Јасминка Кривокућа.

Уколико би планирани кредитни аранжман био реализован за његову и отплату ранијих задужења, "Поште Српске" би у овој години требало да издвоје 2,11 милиона марака.

У плану пословања "Пошта Српске" наведено је и да ће ове године запослити 24 нова радника. Предузеће планира да ангажује млађи кадар, првенствено на шалтерским пословима, али и у достави пошиљака и на стручним пословима. "Поште Српске" су пројектовале да на крају године имају 2.320 запослених - 24 радника више у односу на крај 2017. године.

Кривокућа истиче да је у пројекту 110 радника мјесечно одсутно због боловања.

- Због тога се морамо сналазити и запошљавати нови кадар. Обучавамо раднике и запошљавамо их како би предузеће нормално функционисало - казала је Кривокућа.

Акционари "Пошта Српске" разматраће и програм инвестиција за ову годину којим су планирана улагања тешка 5,6 милиона КМ.

Субвенције

Буџетом Владе РС за 2018. годину "Поштама Српске"  је одобрена субвенција од милион марака.

Предузеће је од Фонда солидарности за обнову РС лани добило донацију од 300.000 КМ за реновирање поплављених објеката. Са челницима града Добоја постигнут је договор да издвоје 150.000 марака за санацију и адаптацију поплављене поште у тој локалној заједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана