Poštare sa penzijom dočekuje 16 stogodišnjaka

Srna
Poštare sa penzijom dočekuje 16 stogodišnjaka

Bijeljina - Među korisnicima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS je 16 penzionera sa navršenih 100 i više godina života, saopšteno je iz ovog fonda.

Njih 12 živi u Republici Srpskoj, tri u Srbiji i jedan u Hrvatskoj, a među stogodišnjim penzionerima su 13 žena i trojica muškaraca. Najstarija penzionerka U. Đ. rođena je početkom prošlog vijeka - 1912. godine, ima navršenih 106 godina i živi u Srbiji, a penziju koristi od 1976. godine.

Najstariji penzioner nije istovremeno i korisnik prava sa najdužim periodom korišćenja penzije, a taj rekord pripada ženi čiji su inicijali B. Đ. koja pravo na penziju koristi već šest decenija, odnosno od 1958. godine.

Po dužini korišćenja prava u penzijskom fondu Srpske slijede Ž. A. sa 59 godina, S. S. sa 57 godina i K. R. sa 54 godine od priznavanja prava na penziju i sve su sa područja Krajine.

Prema podacima iz matične evidencije korisnika prava, najdugovječniji penzioneri žive na području Krajine, Romanije, Hercegovine i Podrinja.

Iz fonda navode da je prosječni životni vijek u Republici Srpskoj 77 godina i dva mjeseca, odnosno za muškarce 74 godine i sedam mjeseci, a za žene pet godina duže ili 79 godina i sedam mjeseci.

U tekstu je navedeno i da je to za deset godina kraće u odnosu na pojedine visokorazvijene zemlje Evrope ili Japan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana