Пословни простор у центру Бањаукле остаје у рукама “Крајина Борца”

Небојша Томашевић
Пословни простор у центру Бањаукле остаје у рукама “Крајина Борца”

Бањалука - Пословни простор од 387 квадрата у небодеру у центру Бањалуке власништво је фирме “Крајина Борац”, а уговори на основу којих “Компанија Малбашић” потражује тај простор су проглашени ништавним, пресудио је Врховни суд Републике Српске.

Ова одлука донесена је након што је Уставни суд БиХ усвојио апелацију “Компаније Малбашић” на ранију пресуду Врховног суда у овом случају и предмет вратио на ново одлучивање.

Новом пресудом Врховног суда, која је у посједу “Гласа Српске”, утврђено је да су ништавни уговори којим је Михајло Ковачевић купио спорни простор у бањалучкој улици Краља Петра Првог Карађорђевића од “Трговине Борац” из Травника, а затим га продао “Компанији Малбашић”.

Суд сматра да у вријеме продаје поменутог простора “Трговина Борац” није била власник те имовине и није могла да га прода. У пресуди је још наведено да Ковачевић у вријеме продаје простора “Компанији Малбашић” није био уписан као његов власник у земљишне и катастарске књиге.

Врховни суд РС својом посљедњом одлуком уважио је жалбе “Компаније Малбашић” и Ковачевића које се односе на надокнаду штете “Крајина Борцу” због коришћења њиховог простора. Суд сматра да они тај простор нису све вријеме користили неосновано, због чега је укинута обавеза исплате милионске надокнаде “Крајина Борцу” због изгубљене закупнине. Цијела правна заврзлама у вези са овим случајем почиње још 1999. године, када је Ковачевић од “Трговине Борац” купио пословне просторе на бањалучком Тргу Крајине. Касније, тачније 2005. године, Ковачевић те пословне просторе продаје “Компанији Малбашић”. “Трговина Борац” је филијала некадашњег гиганта текстилне и обућарске индустрије “Борац” из Травника и прије рата је била власник спорног простора који се водио као друштвена својина до 1993. године, а затим државна до 1999. године. Касније је у процесу приватизације државног капитала власник тог простора постало предузеће “Крајина Борац”, које је још одлуком збора радника 1992. године конституисано као насљедник имовине комбината “Борац” из Травника у Републици Српској. Током приватизације већински власник те фирме постао је Зоран Милаковић.

Надокнада

Бањалучки Основни суд 4. септембра 2018. донио је неправоснажну пресуду којом је “Компанија Малбашић” обавезана да фирми “Крајина Борац” исплати око 1,247 милиона КМ на име надокнаде штете за неосновано коришћење њиховог пословног простора. Осим тога, Малбашић је обавезан и да плати 38.878 марака са затезном каматом за сваки мјесец коришћења простора од 11. јуна 2008. до 19. јануара 2017. године. Истом пресудом одбијен је захтјев “Крајина Борца” да им Михајло Ковачевић исплати око 2,41 милион марака надокнаде за коришћење простора од 15. августа 1999. до 15. децембра 2005. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана