Пословне понуде стижу прије дипломе

Милијана Латиновић
Пословне понуде стижу прије дипломе

Бањалука - Финесе варења научене на пракси биле су пречица до запослења бившем ученику приједорске Машинске школе Стефану Радаковићу, који је одмах по изласку из ђачке клупе добио посао и шансу да усавршава стечена знања и вјештине.

Радаковић је за “Глас Српске” испричао да је након прославе матурске вечери у мају прошле године добио шансу за посао каква се не пропушта.

- Изабрао сам занимање варилац јер сам у томе препознао шансу за добар посао и плату од које може нормално да се живи. Током школовања ишао сам на праксу у предузеће Метална индустрија Приједор (МИП), гдје сам усавршио знање стечено у школи и добио посао. Шансе за напредовање су велике, а уз плату која се у просјеку креће између 1.600 и 2.000 марака немам потребу да размишљам о одласку у иностранство - испричао је Радаковић. Додао је да тајног рецепта за успјех нема, важно је само, истиче, вољети посао и на радно мјесто долазити са осмијехом.

Директорица Машинске школе у Приједору Дијана Шобот истиче да из године у годину све веће интересовање влада за занимање варилац, те да ученике уписују водећи се потребама тржишта рада.

- Након што добијемо податке од предузећа која су занимања неопходна, “кројимо” план уписа. Прошле године смо предложили да упишемо 12 варилаца и 12 обрађивача метала резањем. За смјер варилац стигле су 43 пријаве,  јер су дјеца веома заинтересована за то занимање, а разлог томе је могућност запослења одмах послије школе у предузећима у којима обављају квалитетну практичну наставу - казала је она.

Истакла је да су уз сагласност Министарства просвјете и културе РС уписали дупло више ученика него што су првобитно планирали, а ове године диплому вариоца у руке ће узети 29 матураната.

- Имамо одличну сарадњу са локалним предузећима, а примјера ради, МИП и ове године нуди посао за свих седам ђака који су код њих обављали праксу - истакла је Шобот.

Одлични услови на пракси разлог су због којег све више свршених основаца у Зворнику за будуће занимање бира смјер варилац.

Директор Техничког школског центра Зворник Горан Грујић каже за “Глас Српске” да су то занимање поново увели прије три године, што се, истиче, показало као веома паметан потез.

- План је да и у идућој школској години упишемо једно одјељење варилаца. Ученици имају обезбијеђену квалитетну праксу у предузећу “Алумина”, које ђацима плаћа путне трошкове, топли оброк и ХТЗ опрему - истакао је Грујић, који је увјерен да ће највјештијима “Алумина” понудити посао.

У посљедње двије године на подручју Градишке велико интересовање влада за смјер техничар ЦНЦ технологија. Директор Техничке школе у том граду Владо Томић каже да је та школа била иницијатор увођења тог смјера у образовни систем Српске.

- Захваљујући предузећима “ПМП Јелшинград” и “Тикт мануфактура” добили смо машине на којима ученици у прве двије године обављају праксу у школи, а већ у трећој и четвртој очекујемо да ће та предузећа отворити врата за наше ђаке и обучавати их тамо како би добили квалитетан кадар - истакао је Томић.

Аутомеханичари

Владо Томић истиче да је најпопуларније трогодишње занимање за свршене основце у Градишци аутомеханичар.

- Иако немамо могућност да ученицима који се школују за аутомеханичаре обезбиједимо праксу у школи, имамо добру сарадњу са локалним аутомеханичарским радњама. Они који се добро покажу на пракси добију и накнаду за то, а по завршетку школовања и посао - рекао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана