Poslije uvoznog mesa kontrola na farmama

M. L.
Poslije uvoznog mesa kontrola na farmama

Banjaluka - Kontrola farmi, klaonica, mljekara i ribnjaka na području Banjaluke počela je juče, a pod lupom gradskih inspektora naći će se meso, jaja, riba i mlijeko.

Uzeti uzorci biće kontrolisani na nivo prisutnosti antibiotika, hormona, teških metala, pesticida i drugih štetnih materija.

- Prošle sedmice izvršili smo kontrolu mesa iz uvoza, a ove krećemo sa domaćim proizvođačima - istakao je načelnik banjalučkog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman i naglasio da se kontrole sprovode planski s ciljem preventivnog djelovanja. Uzorci se šalju u laboratorije u Banjaluci, Beogradu, Sarajevu i Mostaru, a rezultati se očekuju za mjesec.

Gradska inspekcija je prošle sedmice zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo RS i Instituta “Vaso Butozan” uzela uzorke mesa iz uvoza u tržnim centrima na području Banjaluke, nakon što je vijest o pojavi mesa oboljelih krava iz Poljske na evropskom tržištu uzburkala javnost. Rezultati analize se očekuju ove sedmice. 

Iako je Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila da na domaćem tržištu nema spornog mesa iz Poljske, u Gradskoj upravi Banjaluka tada su naveli da gradska inspekcija želi da dodatnim kontrolama utvrdi kvalitet mesa iz uvoza, bez obzira na to iz koje zemlje dolazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana