Поскупљење горива опустјело пумпе

Данијела Стоканић
Поскупљење горива опустјело пумпе

Бањалука - На бензинским пумпама у Српској цијене горива од јуче су више углавном за 0,18 марака по литру, а нови цјеновник са собом је донио дневни пад промета нафташима, јер су многобројни возачи искористили дан пред поскупљење да резервоаре напуне до врха.

За разлику од дистрибутера горива и гаса у Српској, власници пумпи на подручју ФБиХ акцизе су искористили за додатно богаћење па су цијене увећали и до 0,25 КМ по литру. Због поскупљења горива са корекцијом цијена одмах су кренули и превозници у ФБиХ, али и таксисти, док у Српској мало ко о том сада размишља.

Секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак је истакао да се цијене горива и гаса разликују у појединим дијеловима Српске због удаљености од рафинерије, трошкова дистрибуције, пословних објеката и слично.

- Тренутне цијене на бензинским пумпама у РС ће бити на снази све до промјене цијена барела сирове нафте на свјетском тржишту и курса долара, од којих у највећој мјери зависи цијена горива - казао је Берак.

Бањалучанин Миленко Свјетлановић један је од ријетких возача којег смо јуче затекли да точи гориво на једној од пумпи у граду.

- У сриједу, када је гориво било јефтиније, нисам стигао да наточим, јер су гужве на пумпама биле огромне. Могао сам уштедјети најмање десет марака на резервоару, али шта је ту је - казао је Свјетлановић.

Предсједник Удружења саобраћаја и веза РС Дејан Мијић је истакао да су Аутобуској станици у Бањалуци поједини превозници доставили нове цјеновнике, док су, каже, у ФБиХ већ сви кориговали цијене карата.

- Измјена цијена карата код нас још није било, али према најавама превозника до поскупљења од десет до 15 одсто на међуградским и регионалним линија могло би доћи убрзо. Кад су у питању градске и приградске линије, карте би требало да буду скупље од марта - казао је јуче Мијић.

За разлику од превозника, таксисти и камионџије у Српској за сада не размишљају о поскупљењу, јер ни, како кажу, до сада нису имали посла.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић је истакао да им и оно мало посла што имају у РС и ФБиХ узимају нелегални и страни превозници.

- Питам се шта би било тек када бисмо повећали цијене наших услуга - казао је Грбић.

Власник једног требињског таксија Видоје Бошковић истиче да, иако би требало кориговати цијене, то неће урадити, јер, како каже, суграђани и онако немају новца.

- Цијена такси услуге по километру у Требињу била је и остаће марка - казао је Бошковић.

Цијене такси услуга у наредном периоду неће расти ни у Бањалуци, а предсједник Удружења "БЛ такси" Драган Пуришић каже ће трпјети док могу.

- Од 20. јануара готово да немам посла, а кад бисмо још повисили цијене нигдје нас не би било - казао је Пуришић.

Поскупљење горива и гаса посљедица је усвајања измјена Закона о акцизама БиХ којима је повећана путарина за 0,15 КМ по литру горива, акциза на лож-уље порасла је са 0,30 на 0,45 КМ по литру, а уведена је и акциза од 0,30 КМ по литру биогорива и биотечности. Новац прикупљен на основу тих намета намијењен је за изградњу аутопутева и за градњу и реконструкцију путева. Вршилац дужности директора "Путеви РС" Ненад Нешић рекао је јуче да није познато колики дио треба да добије ово предузеће од повећаних акциза.

Акцизе

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је да је кроз доношење Закона о акцизама и кроз Реформску агенду утврђено да су акцизе намјенска средства за која се зна чему треба да служе.

- Одлучили смо се за реформу те врсте управо због тога што је на тај начин требало да се ослободе огромна средства, првенствено од Европске банке за обнову и развој - казала је Цвијановићева, додајући да су за то, прије свега, заинтересовани људи у ФБиХ, зато што су застале све активности које се односе, између осталог, на коридор 5Ц.

Цијене на пумпама у Бањалуци

                      31. јануар             1. фебруар

бензин 95      1,93 - 1,95              2,11 - 2,13

бензин 98      1,94 - 2,09              2,12 - 2,27

евродизел 4   1,93 - 1,95              2,11 - 2,12 

евродизел 5   1,93 - 1,96              2,11 - 2,14

ауто гас        0,84 - 0,86              1,11 - 1,13

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана