Pošiljke donijele 5,7 miliona u budžet Srpske

Srna
Pošiljke donijele 5,7 miliona u budžet Srpske

Banjaluka - Spoljnotrgovinskim nadzorom prilikom uvoza u prošloj godini izvršene su 118.133 kontrole pošiljki različitih vrsta robe, na osnovu čega su u budžet Republike Srpske uplaćene naknade u iznosu od oko 5,7 miliona KM, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Od ukupnog broja kontrolisanih pošiljki inspekcija je uzela 5.286 uzoraka, a nakon laboratorijskih analiza za 53 pošiljke utvrđeno je da ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti.

- Riječ je o 26 pošiljki hrane, 16 pošiljki predmeta opšte upotrebe, deset pošiljki sjemena i sadnog materijala i jednoj hemikalija. Po nalogu inspekcije za sve neispravne pošiljke zabranjen je uvoz - naveli su iz Inspektorata.

Inspektori su lani u unutrašnjem prometu izvršili više od 27.200 kontrola, u kojima su u 28 odsto slučajeva utvrđeni propusti u radu privrednih subjekata. Inspektorat je izdao 3.398 prekršajnih naloga u vrijednosti većoj od 4,3 miliona KM, dok su nadležnim sudovima podnesene 144 prekršajne i dvije krivične prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana