Poreska uprava RS inkasirala 1,2 miliona KM, kroz prinudnu naplatu prodat i stadion

nezavisne.com
Poreska uprava RS inkasirala 1,2 miliona KM, kroz prinudnu naplatu prodat i stadion

Banjaluka - Poreska uprava Republike Srpske (PU RS) inkasirala je prošle godine oko 1,2 miliona maraka na osnovu prodaje zaplijenjene imovine, među kojom je bio i stadion.

Na dobošu su se našli i stambeni objekti, poslovni prostor te motorna vozila, ali i hartije od vrijednosti.

Preko licitacija, koje su bile oglašavane putem medija i  na internet stranici PU RS, nuđeno je bukvalno sve i svašta, a imovina je bila uglavnom u vlasništvu privatnih preduzeća.

Na jednoj od posljednjih u prošloj godini ponuđena je presa ekstruder za briket, čija je procijenjena vrijednost iznosila 36.000 maraka.

Na njoj su mogli učestvovati svi zainteresovani koji nemaju neizmirene poreske obaveze i koji su prije održavanja licitacije uplatili depozit od deset odsto.

Takođe, tokom prethodne godine na prodaju su nuđeni i viljuškari, mašine za pravljenje stočne hrane, CNC mašine, ali i aparati za kafu, barski šank, stolovi i stolice, pa čak i ventilacija iz kafića.

Prema riječima Nikole Salapure, portparola PU RS, zaplijenjene pokretne stvari se skladište u prostorijama obezbijeđenim za te namjene nakon čega se organizuje prodaja.

"Prema Zakonu o poreskom postupku, oglašavanje prodaje zaplijenjenih pokretnih stvari vrši se najkasnije u roku od tri dana od dana izvršene procjene njihove vrijednosti. Ako je pokretna stvar podložna kvarenju ili ako njeno čuvanje iziskuje velike troškove, Poreska uprava RS tu stvar prodaje neposrednom pogodbom, bez odgađanja, po cijeni koja ne može biti niža od 50 odsto procijenjene vrijednosti stvari", pojašnjava on.

Inače, postupak prinudne naplate poreskih obaveza Poreska uprava RS pokreće po službenoj dužnosti istekom roka za plaćanje prijavljenih poreskih obaveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza.

Do kraja novembra prošle godine pokrenut je 72.791 takav postupak na ukupan iznos obaveza od 151 milion maraka.

Ovaj broj se povećava iz godine u godinu, a Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže kako to ukazuje na činjenicu da Poreska uprava uvezuje sistem i ima dobru evidenciju o tome ko plaća porez, a ko ne i da je po tom pitanju mnogo agilnija nego ranije.

"Prije desetak godina plaćanje poreza se smatralo kao dobrovoljna stvar i ljudima je bilo prepušteno da sami odluče da li će platiti porez ili ne, što je jedan dio njih zloupotrebljavao jer nije bilo nekih velikih sankcija. Sada se situacija promijenila i uz pomoć informacionih tehnologija i elektronskog sistema, evidencija je mnogo ažurnija", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana