Пореска управа РС инкасирала 1,2 милиона КМ, кроз принудну наплату продат и стадион

nezavisne.com
Пореска управа РС инкасирала 1,2 милиона КМ, кроз принудну наплату продат и стадион

Бањалука - Пореска управа Републике Српске (ПУ РС) инкасирала је прошле године око 1,2 милиона марака на основу продаје заплијењене имовине, међу којом је био и стадион.

На добошу су се нашли и стамбени објекти, пословни простор те моторна возила, али и хартије од вриједности.

Преко лицитација, које су биле оглашаване путем медија и  на интернет страници ПУ РС, нуђено је буквално све и свашта, а имовина је била углавном у власништву приватних предузећа.

На једној од посљедњих у прошлој години понуђена је преса екструдер за брикет, чија је процијењена вриједност износила 36.000 марака.

На њој су могли учествовати сви заинтересовани који немају неизмирене пореске обавезе и који су прије одржавања лицитације уплатили депозит од десет одсто.

Такође, током претходне године на продају су нуђени и виљушкари, машине за прављење сточне хране, ЦНЦ машине, али и апарати за кафу, барски шанк, столови и столице, па чак и вентилација из кафића.

Према ријечима Николе Салапуре, портпарола ПУ РС, заплијењене покретне ствари се складиште у просторијама обезбијеђеним за те намјене након чега се организује продаја.

"Према Закону о пореском поступку, оглашавање продаје заплијењених покретних ствари врши се најкасније у року од три дана од дана извршене процјене њихове вриједности. Ако је покретна ствар подложна кварењу или ако њено чување изискује велике трошкове, Пореска управа РС ту ствар продаје непосредном погодбом, без одгађања, по цијени која не може бити нижа од 50 одсто процијењене вриједности ствари", појашњава он.

Иначе, поступак принудне наплате пореских обавеза Пореска управа РС покреће по службеној дужности истеком рока за плаћање пријављених пореских обавеза или истеком рока за плаћање из извршног рјешења о утврђивању пореских обавеза.

До краја новембра прошле године покренут је 72.791 такав поступак на укупан износ обавеза од 151 милион марака.

Овај број се повећава из године у годину, а Горан Радивојац, професор на Економском факултету у Бањалуци, каже како то указује на чињеницу да Пореска управа увезује систем и има добру евиденцију о томе ко плаћа порез, а ко не и да је по том питању много агилнија него раније.

"Прије десетак година плаћање пореза се сматрало као добровољна ствар и људима је било препуштено да сами одлуче да ли ће платити порез или не, што је један дио њих злоупотребљавао јер није било неких великих санкција. Сада се ситуација промијенила и уз помоћ информационих технологија и електронског система, евиденција је много ажурнија", казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана