Popravljena situacija u opštinama i gradovima

V. K.
Popravljena situacija u opštinama i gradovima

Banjaluka - Vlada Republike Srpske usvojila je na posljednjoj sjednici izvještaj o izvršenom nadzoru nad radom organa u jedinicama lokalne samouprave koji je pokazao da je lani ostvaren napredak u odnosu na stanje godinu ranije.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske potvrdili su “Glasu Srpske” da je i lani izvršen nadzor nad aktima koja su donijeli organi jedinica lokalne samouprave. Pojasnili su da se, kroz postupak tog nadzora, dajući određena mišljenja i uputstva te sprovodeći razne obuke, preventivno uticalo na to da se u većini slučajeva spriječi donošenje nezakonitih akata od strane jedinica lokalne samouprave.

To je, kako su kazali, značajno doprinijelo smanjenju broja akata nad kojima je izvršen nadzor u odnosu na raniji period.

- Ministarstvo je lani izvršilo nadzor nad ukupno 37 akata u 15 jedinica lokalne samouprave po raznim osnovama, dok je u 2017. godini izvršen nadzor nad 82 akta u 22 opštine i grada, što jasno pokazuje pozitivne strane primjene novog Zakona o lokalnoj samoupravi - istakli su u resornom ministarstvu.

Na posljednjoj sjednici Vlade Srpske, održanoj prošle sedmice, utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi. Osnovni razlog za donošenje zakona je produženje roka za usklađivanje broja zaposlenih u organu jedinice lokalne samouprave. Rok za usklađivanje broja zaposlenih produžen je do 30. juna 2021. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana