Popisivači čekaju dogovor, Srpska čuva nadležnosti

V. K.
Popisivači čekaju dogovor, Srpska čuva nadležnosti

Banjaluka - Popis poljoprivrede u RS je označen kao jedan od ključnih poslova u idućem periodu, ali uz naglasak da nema govora o prenosu nadležnosti na BiH.

Zavod za statistiku Srpske napravio je okvirni plan rada, odnosno statistički program od 2018. do 2021. godine, a u oblasti poljoprivrednih struktura je, kako je navedeno u tom dokumentu, planirano sprovođenje popisa poljoprivrede, uspostavljanje registra poljoprivrednih gazdinstava/farmi i druge aktivnosti. Prioritetan cilj biće, kako su kazali u Republičkom zavodu za statistiku, sprovođenje popisa poljoprivrede, uz sve potrebne pripreme.

- Popis će obezbijediti pregled strukturnih karakteristika poljoprivrede u RS, kao što su broj gazdinstava, površina poljoprivrednog zemljišta prema načinu korišćenja, brojno stanje stoke po vrstama i kategorijama, raspoloživa mehanizacija, poljoprivredni objekti, indikatori radne snage, ruralnog razvoja i tako dalje - kazali su u Zavodu.

Direktorica Republičkog zavoda Radmila Čičković kaže da je svima jasno da ne treba zakon o poljoprivredi BiH da bi sprovela predstojeći popis. Naglašava da pripreme za to teku, ali ističe da je kamen spoticanja predlaganje sa nivoa BiH i FBiH nečega što je suprotno Ustavu i nepotrebno.

- Donošenje zakona je izgleda samo predlaganje nečega da tog popisa ili ne bude ili da imamo više problema - rekla je Čičkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana