Пописивачи чекају договор, Српска чува надлежности

В. К.
Пописивачи чекају договор, Српска чува надлежности

Бањалука - Попис пољопривреде у РС је означен као један од кључних послова у идућем периоду, али уз нагласак да нема говора о преносу надлежности на БиХ.

Завод за статистику Српске направио је оквирни план рада, односно статистички програм од 2018. до 2021. године, а у области пољопривредних структура је, како је наведено у том документу, планирано спровођење пописа пољопривреде, успостављање регистра пољопривредних газдинстава/фарми и друге активности. Приоритетан циљ биће, како су казали у Републичком заводу за статистику, спровођење пописа пољопривреде, уз све потребне припреме.

- Попис ће обезбиједити преглед структурних карактеристика пољопривреде у РС, као што су број газдинстава, површина пољопривредног земљишта према начину коришћења, бројно стање стоке по врстама и категоријама, расположива механизација, пољопривредни објекти, индикатори радне снаге, руралног развоја и тако даље - казали су у Заводу.

Директорица Републичког завода Радмила Чичковић каже да је свима јасно да не треба закон о пољопривреди БиХ да би спровела предстојећи попис. Наглашава да припреме за то теку, али истиче да је камен спотицања предлагање са нивоа БиХ и ФБиХ нечега што је супротно Уставу и непотребно.

- Доношење закона је изгледа само предлагање нечега да тог пописа или не буде или да имамо више проблема - рекла је Чичковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана