Поново подижу крст на Златишту

ATV
Поново подижу крст на Златишту

Крст на Златишту, у помен на Србе страдале у Сарајеву у протеклом рату, поново би могао да буде подигнут 21. септембра. Иницијатор је Савез логораша РС. Пројекат је завршен, само се чекају дозволе.

“Крст је висине 26 метара, био би освјетљен, сада је локација Златиште, па ћемо видјети да нам Источно Сарајево одобри да ли ту локацију или неку другу. Имамо извођача радова и наш циљ је да се ту упише десет хиљада имена оних Срба који су страдали у Сарајеву”, казао је Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша РС.

У Граду Источно Сарајево кажу да нису надлежни за додјелу дозволе. Траже да се о локацији постављања крста разговара како се не би десио сценарио од прије четири године када је крст насилно срушен.

“Сигурно је да је неопходно да се обиљежи то страдање и да служи за опомену да нам се то не понови, али сматрам да то треба да буде усаглашено између свих нас који живимо у Источном Сарајеву и РС да нам се не понављају сцене од прије четири године да један Хатић или како се већ зове, прави проблеме да ноћу руши тај крст”, изјавио је Мирослав Лучић, предсједник Скупштине Града Источно Сарајево.

Челични крст, прије четири године, такође је постављен на иницијативу Дукићевих логораша. Срушио га је, са пријатељима, Сарајлија  Мирза Хатић који је, о томе, и јавно причао.

“Стави себи крст тамо и гледај ти у крст, ја волим да гледам џамију, високе мунаре, мени је то сметало и ја сам га срушио и опет ћу га срушити”, рекао је Мирза Хатић.

Хатић је од 2016.у затвору у Зеници, али не због рушења крста, већ изнуде. У Источном Сарајеву грађани кажу да крст треба да буде поново постављен.

- Сад треба поново дићи и забранити да га руше.

- Да се постави поново

- Поставити, него шта.

- Највећи спомен треба поставити Србима, то су јунаци прави, кажу неки од анкетираних грађана.

Неколико пута покренута је иницјатива да се споменик страдалим Србима у Сарајеву подигне, али то се никада није десило.

На видиковцу планирано је да се за два мјесеца подигне крст на ком би била уклесана имена на хиљаде страдалих сарајевских Срба. Тај споменик би био и једино свједочење страдања српског народа у главном граду БиХ о чијим злочинима се већ четврт вијека - мудро ћути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана