Поништена одлука о смјени Вере Сладојевић

Capital.ba
Поништена одлука о смјени Вере Сладојевић

БАЊАЛУКА – Окружни суд у Бањалуци поништио је одлуку Скупштине града о смјени директорице Центра за социјални рад Бањалука Вере Сладојевић због тога што смјена није образложена.

 

Ово, ипак, не мора значити да ће се Сладојевић вратити на посао с обзиром на то да је суд у пресуди навео да градске власти у року од 30 дана треба да донесу нову одлуку, сазнаје Capital.

У пресуди коју је Окружни суд донио 30. јануара, а која је у посједу Capital-а, наведено је да је рјешење о смјени Вере Сладојевић незаконито с обзиром да у њему нису наведени разлози смјене.

Суд не оспорава да градска Скупштина има законско овлаштење да именује и разрјешава директора јавне установе чији је оснивач или суоснивач, али наводи и да то мора бити у складу са законом.

"Оспорени акт не садржи образложење, па према томе нити разлоге његовог доношења, као ни поуку о правном средству. Стога, недостатак образложења има за посљедицу немогућност оцјене његове законитости, тако да представља довољан разлог за поништење таквог акта", наводи се у пресуди.

Скупштина града у року од мјесец дана треба да донесе нову одлуку

Додаје се и да чињеница да је Скупштина града у одговору на тужбу доставила подробније образложење разлога због којих је донијела овакво рјешење, нема утицаја на одлуку суда, јер ти разлози не могу надомијестити недостатак образложења у самом рјешењу о смјени.

Суд даље наводи да тужени има дискреционо право да донесе одлуку какву је донио, али да за њу мора дати образложење, с обзиром на то да из садржине рјешења које је поништено није могуће утврдити да ли је поштована законом прописана процедура разрјешења директорице Центра за социјални рад Бањалука.

"Тужени је у обавези да одмах, а најкасније у року од 30 дана од дана пријема ове пресуде,  донесе нови управни акт уважавајући правно схватање овог суда и примједбе у погледу поступка", наведено је у пресуди.

Партнер у Адвокатској фирми "Сајић" Сања Ђукић, која заступа смијењену Веру Сладојевић, потврдила је за Capital да је суд донио пресуду којом је поништо рјешење о смјени и додала да се сада чека нова одлука Скупштине града.

"Видјећемо какав ће акт Скупштина да донесе. Али, у сваком случају, било какав акт да донесе мораће имати образложење због чега се он доноси. Ако буду ишли у правцу разрјешења са фунскције директора, у том рјешењу ће морати бити наведени разлози засновани на закону. Рјешење које је сада поништено није имало никакво образложење нити поуку о правном лијеку", казала је је Ђукић.

Вера Сладојевић покренула и радни спор против Центра

Она је рекла да је покренут и радни спор, који је био прекинут до доношења ове пресуде, али да ће он сада бити настављен.

"Тим спором тражимо разлику плате с обзиром на то да је госпођа Сладојевић имала уговор о обављању функције директора, а сада га више нема. Према томе, наставићемо овај спор како би се регулисао и тај статус", казала је Ђукић.

Са представницима градске власти данас нисмо успјели ступити у контакт, али су у одговору на тужбу навели да сматрају да је рјешење донесено на законит начин и након што је размотрен извјештај Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града, о стању у Центру за социјални рад, у којем је наведено да су евидентиране бројне неправилности у раду ове установе.

"Извјештај је сачињен након спроведеног стручног надзора над радом Центра од стране Министарства здравља и социјалне заштите РС и инспекције, а који је услиједио након повећаног броја притужби корисника услуга Центра и запослених у Центру на неправилности и незаконитости у раду директорице", стоји, између осталог, у одговору на тужбу.

Вера Сладојевић разријешена је фунскције директора Центра за социјални рад Бањакука 21. јула 2017. године и враћена на радно мјесто на којем је била прије него што је именована за директорицу.

Смијењена је у јулу након случаја "Канада", односно афере о усвајању двоје бањалучких малишана у Канади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана