Poluprazni amfiteatri čekaju drugi upisni rok

Milijana Latinović
Poluprazni amfiteatri čekaju drugi upisni rok

Banjaluka - Na univerzitetima u Republici Srpskoj juče su održani prijemni ispiti, a osim na medicini gdje se vodi prava bitka za indekse, ostali fakulteti nisu ni blizu da u prvom upisnom roku popune amfiteatre.

Kvalifikacioni ispit za upis na prvi ciklus studija na fakultetima banjalučkog Univerziteta polagalo je 2.039 kandidata.

- Najveća gužva bila je na Medicinskom fakultetu, gdje je prijemni ispit polagalo 390 kandidata, zatim na Filozofskom 224 i Elektrotehničkom 215. Najmanje kandidata, svega pet, prijavilo se za Rudarski fakultet - podaci su Univerziteta u Banjaluci.

Najveće interesovanje svršeni srednjoškolci pokazali su za studijski program medicina, zatim psihologija i predškolsko vaspitanje na Filozofskom fakultetu, te računarstvo i informatika na Elektrotehničkom.

Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci najveće interesovanje vlada za studijski program dramska umjetnost.

Slična situacija je i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu gdje je najviše maturanata izrazilo želju da upiše Medicinski fakultet u Foči na kojem se za 165 slobodnih mjesta bori 191 kandidat. Na ostalim fakultetima ovog univerziteta nije bilo prevelike gužve imajući u vidu činjenicu da su prijemni ispit na Elektrotehničkom fakultetu polagala 72 svršena srednjoškolca, a mjesta ima za skoro dvostruko više. Na prijemni ispit na Pravnom fakultetu izašla su 64 kandidata, a mjesta ima za skoro tri puta toliko.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić kaže da je prijemni ispit juče polagalo 1.100 kandidata.

- Prijavljeno je oko deset odsto manje kandidata nego prošle godine u prvom upisnom roku. Taj pad je donekle i očekivan s obzirom na to da su upisne kvote uvijek veće od realnih mogućnosti. Najveće interesovanje je za medicinu, gdje ćemo sigurno tražiti i proširenje liste jer se prijavilo skoro 20 odsto više kandidata u odnosu na broj slobodnih mjesta - rekao je Pašalić.

Dodaje da su svršeni srednjoškolci veliki interes izrazili za izučavanje kineskog jezika na Filozofskom fakultetu.

- Na prijemnom ispitu za kineski jezik bilo je 45 kandidata, čime smo posebno zadovoljni - rekao je Pašalić.

Na banjalučkom Univerzitetu kažu da će drugi upisni rok početi 27. avgusta i trajati do 5. septembra. Provjera stečenog znanja za one koji fakultet upišu u drugom roku biće 7. septembra, dok će konačna rang-lista biti objavljena do 14. septembra.

Rezultati

Rezultati prijemnog ispita na oba univerziteta biće poznati sutra, dok će konačne rang-liste biti objavljene do 9. jula. Prijemni ispit na Akademiji umjetnosti u Banjaluci traje do 6. jula, za kada je planirano i objavljivanje rezultata.

- Upis primljenih kandidata trajaće od 10. do 13. jula, dok na Akademiji upis počinje 11. jula - ističu na Univerzitetu u Banjaluci.

Univerzitet u Banjaluci

fakultet      slobodna mjesta   prijavljeno

Medicinski       410           390

Elektrotehnički    226           215

Ekonomski         264           159

Pravni            260           111

Filozofski       240           224

Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Fakultet       slobodna mjesta    prijavljeno

Medicinski     165               191

Elektrotehnički 135               72

Ekonomski      341               180

Pravni         180               64

Filozofski     492               180

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana