Полиција РС гарант слободе и безбједности

Свјетлана Шурлан
Полиција РС гарант слободе и безбједности

Бањалука - Полиција Републике Српске једна је од најбољих безбједносних агенција у региону, а њени припадници поставили су темеље слободе коју данас становници РС имају, истакли су јуче званичници Српске након одавања почасти страдалим припадницима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС.

МУП РС прославио је јуче крсну славу Светог арханђела Михаила, а служен је парастос и положени вијенци на централно спомен-обиљежје страдалим припадницима МУП-а у Бањалуци.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да је Полиција РС значајна и несумњиво једна од најбољих агенција у региону.

- Полиција остварује добре резултате у борби против свих облика кршења закона, обучава се и додатно оспособљава за борбу против тероризма и свих екстремних дјеловања. У посебан центар који опремамо и који ће бити брзо готов премјестићемо највиталније дјелове МУП-а, као што је Специјална полиција - истакао је Додик. Додао је да је у току набавка нове опреме и оружја за полицију.

- Обука која треба да услиједи показаће да смо опредијељени да оспособимо полицију да буде најважнији гарант спровођења Устава и закона и чувар безбједности и стабилности у РС - нагласио је Додик.

Додао је да је зато важно да се присјетимо свих оних који су страдали као припадници полиције у моменту стварања РС.

- Уградили су своје животе у темеље слободе коју данас имамо. Ако се не присјећамо онога на чему је створена полиција РС, онда губимо и њу саму - нагласио је Додик.

Премијерка РС Жељка Цвијановић казала је да је Влада опредијељена да стално јача Полицију Српске која је са осталим институцијама носилац живота РС.

- Влада је упркос тешким и временима кризе континуирано улагала у МУП, а ако саберемо улагања у посљедње двије-три године, као и план за идући период, може се рећи да су то највећа улагања од настанка РС. С обзиром на све веће безбједносне пријетње и глобалне изазове, морамо стално да оспособљавамо полицију да буде ефикаснија, а задовољна сам јер је у многим акцијама проглашена једном од најбољих или најбољом агенцијом у региону - казала је Цвијановићева. Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је да МУП сваке године слави славу Светог арханђела Михаила.

- Од када постоји МУП одајемо почаст нашим погинулим јунацима који су животе уградили у темеље Српске и који су створили ово што данас имамо - истакао је Лукач.

Парастосу су присуствовали и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, потпредсједник Скупштине Ненад Стевандић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, посланици у Народној скупштини, министри у Влади, бивши министри унутрашњих послова, званичници полиције РС, представници борачке популације и друге јавне личности из политичког и друштвеног живота.

Слава прослављена широм РС

Слава МУП-а прослављена је и у другим градовима и општинама Српске. Овим су поводом служени парастоси и положени вијенци на спомен-обиљежја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана